Wednesday, 14 December 2011

Kejsarens nya kläder

Marc Jacobs visade upp kjolar i plast under New Yorks modevecka i höstas. Jag upprepar, i plast. Det tycker Marc Jacobs är vad vi ska bära våren 2012.

När bilderna från modeveckorna ramlar in är min reaktion oftare något i stil med hur mycket pengar jag skulle kräva för att ha på mig kläderna snarare än hur länge jag skulle kunna leva på haveregrynsgröt för att få kläderna. Innan jag skulle sätta på mig outfiten ovan - då pratar vi 5-siffrigt. Men det är en sak att jag inte gillar vad som skickas ut på runwayen - det som fick det här att ligga och morra i mitt huvud i flera månader är faktiskt vad Chic skrev i nummer 21/2011. Karolina Skande och Charlotta Flinkenberg får tycka till - Karolina hissar och Charlotta dissar. Charlotta sammanfattar looken med "Men ursäkta, det här är faktiskt skitfult".

Karolina tycker däremot att plast känns modernt. Det hon också säger, och som så väl sammanfattar min ambivalens runt modevärlden (och varför jag inte riktigt gillar ordet mode) är "Som modeskapare måste man alltid komma med något nytt." Och det har hon ju rätt i - det är precis så modevärlden är, och väldigt länge varit, uppbyggd. Det måste komma nya saker varje säsong, för om samma saker skulle fungera år ut och år in - då skulle ju modebranschen snart ha utrotat sig själv. Och istället skulle vi ha - tja, en klädbransch som inte är uppbyggd kring massiv konsumtion och därmed lite hälsosammare och miljövänligare? Helt ok med mig!

För det som är min passion för kläder ligger ganska långt borta från masskonsumtion och snabbt växlande trender, att det ska vara nytt, nytt, nytt och avvika så mycket som möjligt sen förra säsongen - från tant till grunge till 70-tal till ... plast. Jag älskar att sätta på mig en klänning för femte gången samma vecka för att jag är så kär i den! Jag kan gå månader utan att köpa något mer än strumpbyxor för att jag inte hittat nåt som tilltalar mig - och sen den enorma glädjen när jag hittat eller sytt nåt som passar perfekt till mig och min garderob. Jag älskar kläder som är välgjorda och har en egen själ som går bortom en viss säsong, år eller årtionde. Det är därför min dröm handlar om att sy kläder som svarar till en enda persons önskningar och drömmar, i en kvalitet som håller länge länge, och inte om att kräka ur sig en ny kollektion flera gånger om året som måste vara annorlunda än den förra. Jag älskar kläder - inte mode!

PS. Jag gillar Marc Jacobs ibland - hans kollektion för Louis Vuitton hösten 2010 är helt magisk.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...