Saturday, 28 July 2012

Couture hösten 2012

Couturevisningarna är så mycket roligare än ready-to-wear. Jag har ändå inte råd att köpa minsta lilla klädesplagg från vare sig ready-to-wear eller couture, och som inspiration och modeupplevelse är couturen på en helt annan skala. Kanske inte så konstigt - ready-to-wear ska säljas, couture ska väcka uppmärksamhet.

Höstens besvikelse - Dior förstås. John Galliano må ha seriösa problem med människosyn och droger, men hans couturevisningar för Christian Dior var ren och skär modemagi. Raf Simons är bara tråkig. Prydlig. Plus att hans modeller ser så uttråkade ut (och hur magra de är ska vi inte ens gå in på nu.) Det var vadlånga klänningar, underbara tyger, snäva midjor och tydliga höfter och mer än en hint till The New Look - men det saknades magi.

Höstens bästa - Ulyana Sergeenko. Även om jag gillar hennes tidigare kollektioner bättre är det så kul att hon får visa på couture-veckan. Jag hoppas bara att hon inte tänker följa "rådet" hon fick av recensenten på Style.com: "Sergeenko is a storyteller, but if she wants to break through to a wider audience, she'll eventually need to curb the fairy tale."


Det är ju det som är grejen! Hon är en sagoberätterska! Det är vackert och magiskt. Det finns redan så många slätstrukna, tråkiga och wearable designers, vi behöver inte en till. Vi behöver en som kan berätta modesagor. Jag hoppas att Ulyana Sergeenko skiter i den vida publiken och fortsätter med sin magi för oss som uppskattar den.


Höstens brodyr - Elie Saab (bland annat i vackraste färgen petrolblått) och Jean-Paul Gaultier (som bland annat visade dekadent 20-tal).


Höstens vackraste tyger - Giambattista Valli med skog och rosor. Och lite Valentino. Som dessutom visade långärmade klänningar - jag älskar det. 

Höstens brud - Elie Saab. En dröm i vitt och guld. Jag undrar hur många timmar det tog att sy och brodera den klänningen...?

Höstens borde-vara-couture - Dolce & Gabbana. Jag tror jag svimmar lite grann.

Men det får nog bli ett helt eget inlägg för det finns så rysligt många fina looks.

(PS. Det här inlägget var förstås fullt med bilder från början, men jag har blivit nojjig över det där med upphovsrätt, så då blir det länkar istället.)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...