Sunday, 2 September 2012

Vad är vintage? - Del 1 - Ålder

Det finns så många aspekter av det här, vad vintage är, att jag knappt vet var jag ska börja, och hur jag ska lyckas hålla mig till saken utan att glida in på en massa annat - kvalitet och miljö till exempel.

Så jag börjar med kanske det enklaste. Ålder. Just nu börjar vintage och 1990-tal dyka upp i samma mening, och det känns bara så fel. Vissa säger att vintage inte alls har med ålder att göra, utan att "god kvalitet som säljs i andra hand" är vintage. Det tycker verkligen inte jag. Framförallt som det där med kvalitet - som får komma i del 2 eller nåt - oftast inte har något med faktiskt kvalitet att göra, utan handlar om en etikett och ett märke som känns igen och har status. Det syns hos flera av de stora auktionsverken - skor från 2010 säljs som vintage bara för att de har röd sula!

Andra säger att vintage kan något kallas om det är minst 25 år. 25 år är inte mycket. Det är en generation. Det innebär att kläder från 1987 kan kallas för vintage. Yngre än mig. Nej, jag är fortfarande tveksam.

100 år är antikt, 50 år är semi-antikt. 50 år! Det tycker jag känns rimligt. Då är vi tillbaka på 1972. 

Fördelen med att det inte finns någon tydlig definition är att jag kan bestämma själv. (Nackdelen är uppenbar; att Karen Millen-kläder från 2011 säljs som vintage.)

Så mitt första kriterium för att kalla något för vintage - det ska vara 50 år eller äldre. Som mina fynd på vintagemässan! (Möjligen kjolen undantagen. Svårbestämd i ålder.)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...