Sunday, 23 September 2012

Vad är vintage? - del 4 - Morgondagens vintage

Sista delen i mina funderingar kring vintage och vad det är handlar om vad vintage kommer att vara om 25 eller 50 år.

Jag tror helt enkelt inte att det kommer att finnas så mycket vintage om 50 år. De kläder vi producerar idag och har producerat de senaste decennierna håller helt enkelt inte tillräckligt hög kvalitet för att hålla om 50 år. Det är för dålig kvalitet, i materialval och produktion. Många kläder överlever ju inte ens sin första tvätt eller första ägare - hur skulle de kunna tåla flera ägare, flera tvättar?!

Dessutom, hur spännande och intressant är modet idag? Skinny jeans, trikåtröjor i parti och minut och någon enstaka volangtunika från Odd Molly. Färgerna som dominerar är svart och olika nyanser av beige; grönbeige, blåbeige, rosabeige eller nån annan beige. Det är tråkigt redan idag, hur skulle det kunna tåla ögats slitage och vara attraktivt om 50 år? För det är ju så det är med vintage idag - det är så klassiskt vackra feminina plagg, som tål att ses igen och igen; man tröttnar aldrig på dem. Det finns en detaljrikedom och en oändlig mängd tyger och skärningar som gör att det ena plagget inte blir det andra likt - till skillnad från dagens plagg.

Just nu är vintage supertrendigt, och det stör mig. (Och inte bara för att jag vill ha all vintage för mig själv!) För mig är liksom vintage och trender två vitt skilda saker - vintage står för kvalitet, stil och hållbarhet - trend är något flyktigt och så långt från hållbart man kan komma. Det - av förklarliga skäl - begränsade utbudet och det ökade intresset har tyvärr har det redan idag blivit svårare och svårare att hitta vintage, och priserna stiger. Ibland till betydligt högre priser än vad som är rimligt. Men samtidigt tar Bukowskis inte in vintageplagg från de svenska modehusen som Märthaskolan och NK Franska Damskrädderi för de säljer för dåligt. Det finns en paradox här som jag inte riktigt förstår. Dessutom missbrukas ordet vintage flitigt - sök på vintage på Blocket eller Tradera och 99% av sökträffarna är verkligen, verkligen inte vintage. Det gör det inte direkt lättare att hitta bra, fin vintage.

Men så klart kan man fortfarande göra fynd! Jag gör det ganska ofta. Kanske inte alltid 50-kronorsfynden - men en klänning som är välsydd, i tyg av hög kvalitet och som sitter bra och inte kostar mer än 500-1000 kronor tycker jag fortfarande är ett fynd; framförallt eftersom jag vet att jag kommer att kunna ha det i många många år. Jag sörjer att det tog mig så lång tid att upptäcka magin i vintage - tänk vad mycket jag måste ha missat! Jag kan få ont i magen av avundsjuka när jag tänker på all vintage jag kan ha missat, för tre år sen - eller sju eller tolv eller innan jag ens var född. Jag drömmer fortfarande om att en fin tant nånstans ska skänka mig hennes garderob...

Jag kanske är för pessimistisk när det gäller morgondagens vintage. Kanske kommer kläd- och modebranschen att gå samma väg som maten, där formfranska blivit ett skällsord och surdegsbröd allt vanligare. Vi är trötta på fast food - kanske kommer vi då också att tröttna på fast fashion, och återigen börja producera kvalitet? Fast dit är det ganska långt kvar...

Så vintage är för mig kvalitet, ålder och stil; tidlöst, kvinnligt, roligt, elegant. Det är det jag drömmer om när jag syr kläder till mig och till andra - att det är de plaggen som ska kunna bli morgondagens vintage.

3 comments:

 1. Hej Stina! Vilken fin blogg du har. Jag bor också i Malmö och håller för fullt på med att skapa bröllopsklänningar med en vintage touch! Jag kommer definitivt att kika in här fler gånger. Ha en trevlig helg.

  ReplyDelete
 2. Vad spännande! Lycka till till oss - och välkommen tillbaka!

  ReplyDelete
 3. Hej Stina!
  Vilken intressant blogg Du har. Upptäckte den igår kväll och är redan tillbaka, dagen därpå. Vintage för mig är det som jag minns från min mammas garderob på 60-talet. Hon var född 1923 och jag själv 1960. Jag är alltså tant idag. Mina vintageförebilder är Grace Kelly, Jacqueline Kennedy och Audrey Hepburn. Jag bor mot Trelleborg till, och jobbar I Malmö. För ca 15 år sedan, var jag ny på min arbetsplats och slutade jobba redan klockan två.
  Då passade det bra att sticka in till Emmaus på Kirseberg på vägen hem. Hittade ofta fina dräktjackor med pälskrage. De gånger storleken passade, så kunde jag inte låta bli att köpa en jacka för ca 40:- mest för kvalitetens skull. Jag kände mig främmande att använda dem då. Jag har därför fyra stycken dräktjackor idag. Önskar idag att jag hade satt inhandlandet i system och köpt på mig fler den gången. Idag går en sådan jacka på minst 500:- och de är sällsynta. För tre år sedan fick jag äntligen användning för en av jackorna. Jag cyklade Malmö tweed-ride. Du som gillar vintage och jag antar allt i kring, bör gå och titta eller kanske cykla nästa år. Det är lite som att siga in I Downton-Abbey live. Alla är uppklädda. De som är ägare till en gammal cykel kör förstås på den. Inför det första tweed-ride för tre år sedan började jag intressera mig för mina gamla dräkt jackor. Letade hattar, handskar, pärlhalsband, strumpor med söm och handväska. Glad I hågen begav jag mig till Emmaus igen, för att som jag trodde hitta lite grejor. Men jag fann absolut ingenting. Jag förstår varför. TANTEN ÄR UTDÖD. Alla damer som i likhet med min mamma var födda på 20-talet är borta. Deras garderober har för länge sedan skingrats, bytat ägare, eller i värsta fall hamnat på tippen. Dessutom har förmodligen dessa damer innan de dog flyttat ett antal ganger och rensat i sina garderober.
  Det enda ställe där jag kan tänka mig att man fortfarande kan hitta vintage är hos lantbrukare. Dels flyttar de inte omkring som vi andra utan är bofasta över generationer. Dels har de stora vindar och utrymmen att förvara saker.
  Ett annat ställe är I England, för där lever tanten än och de har mer sinne för kvalitet och att vårda gamla saker än vad vi svenskar har.
  Hur hittade jag Din blogg? Jo, jag googlade var köer man tyg.
  Tack för alla tipsen.
  Hälsningar Eva.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...