Friday, 25 January 2013

Dior Dior mon amour

Det krävs ju inget geni för att lista ut att Christian Dior är något av en husgud för mig. Det är något med hans kläder som får mig att formligen dåna. 1947, i februari, lanserade han sin New Look (eller ja, det kallade ju inte han kollektionen. Han var ju trots allt fransman. Det var i själva verket två kollektioner; Corolle (blomblad) och Huit (åtta) som var orginalnamnen, men Carmel Snow på amerikanska Harper's Bazaar sa till honom "Oh Christian, this is such a new look" och presto, New Look blev det.). Bara tio år senare, 1957, avled han av en hjärtattack. Men under de tio åren hann han skapa magi.
Bar Suit från den första kollektionen. Den här ikoniska bilden är inte från 1947, utan togs 6 år senare för ett föredrag Dior skulle hålla på La Sorbonne. Han fixade till dräkten lite för att passa bättre 1955, bland annat genom att markera midjan ännu tydligare.

På The Met i New York finns två paljettbroderade aftonklänningar, Junon från 1949-1950. En i vitt, en i pärlemor till petrol. Kjolarna är som blomblad till de axelbandslösa liven.

Något som fascinerar mig mest är att Dior gjorde kläder för vuxna kvinnor, inte för tonåringar. Det är en helhetskomposition av kläder och smycken.
Aftonensemble från Christian Dior fotograferad av Karen
Radkai 1951 för septembernumret av Harper’s Bazaar. Bilden
är kärleksfullt restaurerad av My Vintage Vogue.
2006 fick V&A i London en klänning som hittats i en fuktig källare vid Seine. Det var Diors Zemire, från hösten-vintern 1954-55, i klaraste rött. (Varför hittar jag inga Dior i min källare?) Ursprungligen gjordes den i grått, men uppenbarligen ville en kund ha den i rött. Och när V var i London och på V&A såg hon just den klänning som hittats i källaren och smygfotande den till mig.
Christian Dior 1954 1955 Zemire
Det var minsann inte bara en del utan flera. Dockan
längst bort har kjolen och jackan, och närmast under-
kläderna som säkerställer rätt form. På bordet framför
ligger livet till den tvådelade klänningen - mycket
praktiskt! Foto av V.
(Från början var det här inlägget proppfyllt av vackra skapelser av Dior. Fast det är ju det där med upphovsrätt och därför har jag tagit bort bilderna som jag bara "hittat på nätet".)

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...