Wednesday, 2 January 2013

Lord of new beginnings

En annan liten rackare (ja, förutom mina parasiter alltså) som fick följa med hem från Indien är Ganesh. Elefanter är ganska söta i sig, men det var hans egenskaper i den hinduiska mytologin som var avgörande. Ibland behöver man helt enkelt ha alla mytologier på sin sida - och när jag ser hur mycket som hänt sen jag kom hem med honom första advent 2010 måste jag nog tycka att han gör sitt jobb ganska bra.
Ganesh är kanske mest känd som barnens gud, men vad som gick mig att köpa denna lilla mässingsstaty är två av hans andra identiteter: Lord of new beginnings och Remover of all obstacles. Den första identiteten kändes klockren vid den tidpunkten, det var verkligen dags för mig att börja på något nytt. Mycket riktigt, sex månader senare var företaget Stina P fött. Och en hel del andra new beginnings har jag också fått på vägen.

Fast han är inte lika bra på att ta bort alla hinder (eller också hade det varit sju resor värre utan Ganesh!) Indierna själva tar den här delen ganska bokstavligt och därför är Ganesh taxichaufförernas gud. En Ganesh i vindrutan på taxin, gärna blinkande och/eller självlysande, och allt är omhändertaget. Och den som någon gång åkt taxi i Indien vet att taxichaufförerna tror blint på sin Ganesh - de kör och räknar med att allt och andra flyttar på sig. Det funkar väl så där...

Nu så här på nyåret känns det helt rätt med lite new beginnings och någon som tar bort all obstacles. Nyår brukar vara ganska ångestladdat för min del, men faktiskt inte i år. 2012 gick väl lite upp och lite ner, men kurvan sluttar uppåt. Och det blir ju bara bättre - så även 2013!

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...