Sunday, 13 January 2013

Maxade dagar

Hur mycket hinner man med på två dagar i Stockholm? Galet mycket!!

V och jag tog tåget inte överdrivet tidigt, och ägnade större delen av tågresan till tiaror och kläder. Snälla V hade nämligen köpt en charmerande bok om tiaror med sig hem från London till mig, eftersom jag börjat känna att ett par tiaror inte hade varit så dumt att ha i byrålådan. V släpade dessutom med sig ett par kilo modehistoria - fem timmar var alldeles lagom för att göra boken rättvisa!

Efter att ha mellanlandat ungefär sex minuter i vårt sex kvadratmeter stora hotellrum tog vi oss till Hallwylska, ett nätt litet vinterhus på 2000 kvadrat till 2 personer. Helt magnifikt. Magnifik var också utställningen med kläder från Downton Abbey. Förutom att kläderna var så så fina, var de så snyggt utställda i miljön. De passade verkligen in, och fick ett helt annat liv än vad de skulle ha fått i en vanlig vit utställningslokal.
Efter Stockholmsdyr juice var vi redo för nästa punkt på programmet; Antikt gammalt och nytt. Man kan vara där i timmar! Nu nöjde vi oss med dryga en, men jag hade med glädje spenderat ett par timmar - och tusenlappar - till där. Till sist köpte jag en minst sagt maffig brosch till mig själv i julklapp - från Paris och 1940-talet och i fin ask. Dessutom en ny julfågel och två söta pärlbroderade kragar, också 1950-tal, eller kanske 1940-tal. Gamla i alla fall! V köpte ett par långa strassörhängen som bokstavligen var bländande...
Efter ny hotellmellanlandning och klänningsbyte begav vi oss till Gamla Stan och Pastis, som verkligen var ett lyckokast - alla middagar inleds bäst med champagne och ostron!
Somliga har jeans - somliga en liten spets- och ullhistoria
från sent 1950-tal och coiffe med flor.
Jag ville faktiskt äta ALLT på menyn så tog det ett tag innan jag bestämt mig för oxkind. Den var to die for, precis som vinet till. Och tryffelpotatispurén. Att lokalen var helt charmerande, liksom personalen, var så klart ingen nackdel. När vi till sist rullade därifrån - inte ens jag orkade en efterrätt!! - snöade det stillsamt i Gamla Stan. Charmerande var ordet.

Efter en natt i kompakt mörker (det blir väldigt väldigt mörkt i ett rum utan fönster) vaknade vi i ett snöigt Stockholm. Beyond Retro öppnade en timme senare en beräknat, men då hade vi turen att upptäcka den jugenddröm som är Centralbadet och dricka en kopp kaffe till i solterapiväxthuset. Inga fynd på Beyond Retro, men det är ju ett nöje bara att bläddra bland finvintage (även om det mesta snarare är second hand och inte det minsta fint...).

Simbra siden fingrade vi på varenda tyg, dreglade över änglasidenet som Dolce & Gabbana använde i sin höstkollektion och jag blev förälskad i taften. Vinröd? Mörkblå? Aubergine? Kjol? Klänning? I alla fall med vid kjol så man får maximalt med fras. Det fanns inte tillräckligt mycket inne av det foder jag skulle ha till Dior-dräkten (det kom ett par dagar senare med posten) men däremot fick jag med mig organza till mellanlägg. Efter välbehövlig kraftsamling med bakad potatis gick vi till Old Touch, som verkligen har galet bra priser på finvintage. Hittade äntligen en klänning i sidenrips till mig själv, ateljésydd 50-talare, och provade ett gäng klänningar till, bara för att det är kul.
Ja, det var ju det där med att fota svarta klänningar...
Om man tittar riktigt noga ser man enväldigt fin
sjalkrage med drapering.
Inga fler följde dock med hem - däremot strassknappar för inga pengar alls och två riktigt fina franska modetidningar. Och en liten stråcoiffe. Även där hade timmarna och tusenlapparna kunnat rinna bort...
De stora strassknapparna ska användas i min Diorkavaj...
Fransk modetidning från 1955; säkert en sån som legat hos
sömmerskan och man har kunnat välja sin modell ur.
Inuti Robes Couture
L'Officiel från 1954.
Magnifikt tyg på klänning ur L'Officiel - Givenchy står bakom.
En liten blå-och-vit stråcoiffe fick också följa med...
Vi hann dyka in ett varv på Epok också - som jag skulle vilja städa och tända lampor i den butiken! - men köpte inget, även om vi fick se en del av trevliga ägarinnans favoriter. Sen var det hög tid att ta sig till Centralen, köpa sushi, berömma SJ för deras magnifika sätt att köra in förseningen så vi hann med tåget från Lund och sen bokstavligen stupa i säng.

V - när åker vi nästa gång? Jag återvänder gärna till samma hotell och samma restaurang och mer eller mindre samma affärer också!

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...