Thursday, 9 May 2013

Paris Paris

Hur beskriver jag bäst sex galet intensiva och härliga dagar i Paris? Till att börja med är det ju en så vacker stad. Framförallt när grönskan är så skir som nu och syrenerna blommar. Och rätt som det är dyker det upp en byggnad som man känner lika väl som husen i sitt eget kvarter - Eiffeltornet, Notre Dame, Sacre Coeur...
Och så äter man så gott. Allra bäst på något av de sjuttioåtta miljoner café/bistrovarianterna som finns i varenda gathörn. Ibland billigt, ibland inte - men alltid gott.
Bästa kompisen på resan var Paris par arrondissement, där jag prickat in en väldiga massa vintageaffärer, tygaffärer, loppmarknader, potentiella matställen, utställningar och lite annat smått och gott. Jag satte min fot i nästan alla, men inte riktigt, arrondissement men trivdes bäst "hemma" i sjätte och femte, där hotellet låg. Som vanligt förstår jag mig inte alls på nya, trendiga områden - jag tycker mest det känns sunkigt. Känns som att jag åkt med varenda metrolinje också, men det är jag inte lika säker på.
Jag har klämt, känt och andats (eller försökt låta bli) gamla kläder och annat jox (och en del syrener). En del nytt, men inte så mycket. Jag har gjort mängder med minimala anteckningar och skisser (är oftast för feg för att be om att fota) för att komma ihåg allt. Jag har förundrats över både mängden polyester och mängden couture, och fyllt på med tonvis med idéer och inspiration. Tänk om jag bara kunde omsätta allt i praktiken lika fort som jag får idéerna!
Och så har förmiddagsfika fått en helt ny innebörd på Ladurée... Man kan säga att amerikanerna i jeans och t-shirt som moffade i sig ägg och bacon gjorde stora ögon när jag trippade in och beställde champagne klockan elva. Självklart spretade jag med lillfingret också.
Jag tänkte att det där med Ladurée nog mest var en hype, men det är faktiskt de bästa macroner jag ätit. (Och jag har ätit många...) Plus att de ligger i de finaste askar jag sett någon gång. (Och hur ofta får man äta macroner med kniv och gaffel?!)

Efter såna där champagne-extravaganser åt jag frukt och ost till kvällsmat - antingen på rummet eller i en park.
Ska vi säga flotta Plaza Athénée i flådiga 8e nästa gång?

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...