Sunday, 8 September 2013

Kläder i chic lit

Att jag är en nörd när det kommer till kläder, hattar, vintage, tyg och syeri är väl knappast en nyhet vid det här laget. Att jag älskar att läsa har kanske inte varit lika tydligt, men så är det. Framförallt läser jag facklitteratur (jamen gissa om vad?) men en del skönlitteratur blir det också. Förutom att jag gillar gammeldags pusseldeckare, som Maria Lang och Agatha Christie, så gillar jag - så klart - mest när det skönlitterära kan matchas med mitt nörderi. Det är inte så ofta det händer, och därför har jag en handfull trogna favoriter jag återkommer till när behovet uppstår. Jag behöver inte tänka när jag läser de här böckerna, utan hjärnan får en behaglig vila samtidigt som jag får lite lust och inspiration och för all del blir lite avundsjuk också - allting knyts ju ihop så snyggt och prydligt på slutet!
Kläder i chic lit Vickis Vintage
Vicki öppnar vintageaffär i London och fyller den med vintage jag bara kan drömma om, kombinerat med lite snygga karlar, Frankrikeresor och en chic åldrande fransyska med krigshemligheter. Dessutom var hon smart nog att läsa modehistoria på universitet och jobba på auktionsverk med vintage. Fast jag stör mig på att man i den svenska versionen bytte namn på huvudpersonen från Phoebe till Vicki bara för att få en käck - och lite töntig - titel. A Vintage Affair i original - det är nästan så jag får köpa den istället så jag slipper irritera mig på översättningen.
Kläder i chic lit The Secret Lives of Dresses
Ytterligare en vintageaffär, denna gång i idyllisk amerikansk småstad, och även den fylld med magnifika skapelser. En döende farmor, mer hemligheter, en tafatt hjältinna (tills hon börjar klä sig i vintage så klart) och en hantverkarkarl som får vem som helst att tråna. Skulle göra sig utmärkt på film genom de extra historier som klänningarna berättar.
Kläder i chic lit Huset Eliott
En bok som märkligt nog skrevs efter serien, och som ännu märkligare har ganska få likheter med serien. Systrarna Evie och Bea i centrum förstås, och Jack, men lite svartare och lite bättre. Fullproppat med hemligheter (är det ett måste i skönlitteratur som kretsar runt kläder?) och får vem som helst att börja drömma om ett modehus... Den har jag nog läst minst en gång om året sen sisådär mitten av 1990-talet.
Kläder i chic lit En liten hattaffär på hörnet
En ny favorit som jag fick av min frisör - hon läste den och tänkte på mig, och så fick jag den. Som vanligt stör jag mig på titelöversättningen. Originalet är The Hat Shop on the Corner - varför skulle den behöva bli liten på svenska? Ellies mamma dör och lämnar efter sig sin hattaffär, samtidigt som penningstinna exploatörer vill ta över större delen av Dublin, riva det gamla och göra plats för mer gallerior och mer kedjor. Vad ska småbutikerna göra? Lite obehaglig verklighetsförankring (ser vi inte samma "utveckling" överallt?) i denna annars väldigt söta bok, komplett med hattmakeri en masse, och inte mindre än två charmerande karlar - i alla fall till en början. Dessutom en grymt snygg svensk framsida med hattar av modisten Bibi Kant!

Det är inte Pulitzerprisvinnare vi pratar om här, men tämligen välskrivna, tämligen bra karaktärer (den där hantverkaren i amerikanska småstaden...) och med tämligen hållbar handling. Chic lit när den är som bäst. Men det är bara fyra - jag hade gärna haft ett dussin till i samma genre min bokhylla!

Chic lit när den är kanske inte som sämst, men sämre - den jag nästan (men inte riktigt) skäms över att läsa - är Vintage Magic Mysteries. Det verkar som att det på den amerikanska marknaden har dykt upp en ny genre som det fullkomligt spottas ut böcker inom - kombinationen av deckare+specialintresse+eventuellt lite snällt häxeri. Magical Bakery Mysteries. Vintage Kitchen Mysteries. Library Lover's Mysteries. Cupcake Bakery Mysteries. Book Collector Mysteries. Hat Shop Mysteries (Oh! Måste ha!). Embroidery Mysteries. Knitting Mysteries. Museum Mystieries. Button Box Mysteries. Country Cooking School Mysteries. Ja, jag kan fortsätta hur länge som helst. Det är som Kitty på acid eller något.
Kläder i chic lit A Veiled Deception
Det hela började i alla fall med en Vintage Magic Mysteries-bok, som var så dålig och pinsam att jag var tvungen att köpa några till. Titlarna kräver skämskudde: A Veiled Deception (modeskaperska återvänder hem för att ordna systerns bröllop, systerns rival dör, systern misstänkt, modeskaperskan upptäcker att hon är en häxa - ja, ni hör själva.) Larceny & Lace (modeskaperskan stannar kvar i sin hemstad, öppnar vintageaffär, och tja, det brinner en del) och Death by Diamonds (nu börjar jag få svårt att komma ihåg storyn - stjärna dör, skickar klänning till modeskaperskan och med lite häxeri så...). I böckerna förekommer ytterligare häxor, spöken, farligt charmig italiensk FBI-agent, lärd professor till far, bästa kompisen: ursnygg, alltid klädd i svart och värsta it-snillet och en kommissarie som modeskaperskan mobbade som barn. Jisses, den där skämskudden behövs bara mer och mer. Men på min Amazon wishlist finns ytterligare tre titlar: Skirting the Grave, Cloaked in Malice och Tulle Death Do Us Part (men hur kul är inte den sista?!)... Plus att jag upptäckte ytterligare två serier med syeri-potential:  Magical Dressmaking Mysteries och Secondhand Spirits - ett Witchcraft Mysteries. Verkar som att jag har framtiden säkrad när det gäller dålig chic lit om syeri, hattmakeri och vintage - men den som är riktigt bra? Var finns den? Ge mig!

Devil Wears Prada säger någon? Jo då, jag har både läst den (och sett filmen) ett par gånger. Men det är skillnad på att älska kläder och hantverket bakom och att älska trender och fast fashion, som Djävulen handlar om. Elegance säger någon annan? Jo då, den står i bokhyllan den också, men den är faktiskt riktigt dålig. Den vill så gärna vara bra chic lit, men är bara en stor hög av floskler. Åt Vintage Magic Mysteries kan jag ju i alla fall skratta. Heaven Hell and Mademoiselle? Snark, så pretentiös. Utspelar sig 1968 när man tror att couturen drar sitt sista andetag. Men jag gillade hon som syr för Chanel. Shopaholic och ... - jamen, hon och jag har väl så olika syn på shopping, kläder och hållbarhet som man kan ha. Sex and the City? Seriöst? Boken är urdålig. HBO gjorde underverk med den.

Nej, nu går jag och lägger mig och läser klart om Ellies hattar. Undrar om den slutar likadant som sist...?

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...