Sunday, 8 December 2013

En magisk klädkammare

Förra året dog en kvinna i England, Vervia hette hon. Hennes fästman dog i kriget, och hon förblev singel resten av livet. När hennes släktingar skulle tömma huset fann de en skattkammare - en gigantisk klädkammare. Varje år åkte Vervia på utlandssemester och kom hem med en väska full med kläder - kläder som hon aldrig använde. I stället sparade hon dem ungefär överallt i sitt hus, utan att någon visste att de fanns. Igår såldes allt.

Det finns så mycket sorgligheter i det här att jag inte vet var jag ska börja. Att hon köpte fantastiska kläder och aldrig använde. Att ingen kände henne så väl så att de visste vilken skatt hon hade. Att det inte var en gammelmoster till mig som samlat, så att jag A) hade kunnat hålla henne sällskap och B) ta över samlingen.

Vervia samlade på sig inte bara på sina resor, utan behöll även sina kvinnliga släktingars kläder - vi pratar alltså om en klädsamling som sträcker sig från den victorianska tiden, genom den edwardianska, första världskriget, 20-talet och hela vägen fram till 1970-talet. Det är helt galet.

Hela artikeln med alla bilder finns att läsa här. Tänk om jag hade kunnat vara där...

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...