Monday, 9 December 2013

Mad Men och vackra kläder

Mad Men tidningsklipp
Efter det senaste dagarnas ganska vemodiga inlägg behövs lite fägring och inspiration igen. Mad Men, som ju visserligen inte är den mest upplyftande serie som finns, har ända sedan starten fängslat mig. Storyn, om den outgrundliga Don Draper och livet i reklambranschen i 1960-talets New York, är fenomenal - om än deprimerande. Fenomenal - och inte det minsta deprimerande - är scenografin och kostymen. Kläderna är helt enkelt magnifika.

Säsong 1 utspelas 1960 - knivskarpa kostymer och flotta klänningar. Sval blondin är bara förnamnet på den uttråkade hemmafrun Betty Draper (January Jones) - men vilka klänningar hon har! Peggy Olsen (Elisabeth Moss) däremot försöker slå sig fram i männens värld. Bland annat i den perfekta jobbvinterklänningen med trekvartsärmar och vid kjol (och med stiliga Roger Stirling (John Slattery) som kollega).

Men favoriten är kurviga, rödhåriga Joan (Christina Hendricks). Jag anar att vi har henne att tacka för att kurvor faktiskt är ok igen. Hennes juvelfärgade klänningar hade jag gjort mycket för att ha hängande i min garderob - och så hennes guldpenna förstås!

Studiobilderna för säsong 4 är magnifika - Joan i grön brokad och Betty i vitt, Peggy i rutigt och Joan - Joan i klarröd satin och stora guldsmycken (och med samma skärning i livet som min silvriga Dior!)

Senaste säsongen, (den sjätte), har tagits oss fram till 1967-1968. Kläderna tappar sin elegans, och Joan passar lika dåligt som jag i polyester och mod-klänningar. Säsongen slutade i våras i moll. Jag ser fram emot säsong 7 - den sista - med blandade känslor. Det är en av de absolut bästa serier jag sett och då vill jag så klart ha en ny omgång. Å andra sidan blir den bara mörkare och deppigare för varje avsnitt; det är nästintill plågsamt att se. Och dessutom - sista säsongen. Vad ska ens komma i närheten efter Mad Men? (Jamen nu blev det ett vemodigt inlägg till!)

PS. Det här inlägget var förstås fullt av bilder från början - men det är ju det där med upphovsrätt... Bilden ovan har jag själv tagit - det är ett reportage jag rivit ur någon tidning.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...