Wednesday, 12 February 2014

Böcker om vintage

I en av mina favoritgrupper på Facebook efterfrågades tips på bra böcker om vintage. Istället för att ockupera den tråden tänkte jag att det passar fint för ett eget inlägg. För jo, det står ett antal böcker där i bokhyllan.
Böcker om vintage Lisa Bengtsson
Nerifrån och upp: Kunglig vintage (från utställningen på Livrustkammaren för ett par år sedan), Bordel de Mode (Cay Bond), Ett sekel av dräkt och mode (från Hallwylska), Dior (Alexandra Palmer), Vintage (Marie Birde), Paris Haute Couture (från utställningen i Paris i våras), 100 Dresses (från the Metropolitan Museum), The Golden Age of Couture (Victoria & Albert Museum), Elsa Billgrens Vintage, Art Deco Fashions, Vintage Fashion (Emma Baxter-Wright), Vintage Handbags (Marnie Fogg), Tidens Mode (Anne-Grete Steckhahn), Vintage Fashion & Couture (Kerry Taylor som har det där underbara auktionsverket), 50 Dresses That Changed the World (Design Museum) och till sist The Little Guide to Vintage Shopping (Melody Fortier). Puh.

De allra flesta är köpta på Amazon.co.uk som både har ett underbart urval, underbara priser, underbara fraktvillkor och underbar service. Man skulle kunna tro att jag är sponsrad av dem (I wish!) men det är jag inte. Däremot ser jag dem som min personliga bokleverantör. Några är presenter, några få är svenska, de flesta mycket bra.
Dior Alexandra Palmer

Dior Alexandra Palmer Christian Dior
En hel bok om min stora favorit Dior till exempel, med bilder som jag aldrig sett någon annanstans. Och massa underbar information.
The Golden Age of Couture

The Golden Age of Couture Balenciaga
En annan storfavorit är den här, boken till en utställning på Victoria & Albert Museum. Jag önskar så sjukt mycket att jag varit medveten om utställningen när den var, för boken är helt fantastisk. Den fokuserar på couture från 1950-1960-talen - the golden age of couture. En tid som inte kommer igen.
Vintage Fashion

Vintage Fashion
En av mina första vintageböcker som går igenom årtionde för årtionde. Utmärkt som referens.
Paris Haute Couture

Paris Haute Couture
Som sagt, boken som matchar utställningen jag var på förra året. Jätteintressanta texter och klänningar jag inte sett någon annanstans - och täcker in hela vägen från Worth till McQueen. Det här uppslaget visar till exempel en klänning från Beer ca 1912 (till vänster) och Givenchy by Ricardo Tisci från hösten 2011 (till höger). Magiskt att se hur allt kommer igen.
Vintage Fashion & Couture

Vintage Fashion & Couture Christian Dior Bar Suit
Mitt senaste tillskott och nya favorit, som jag fick av bror och svägerska i julklapp. Fullproppad med information från Kerry Taylor vars jobb jag skulle döda för, och med den extra pikanta detaljen att hon bedömt värdet på de flesta kläderna. Min älskade the Bar här ovan till exempel, menar hon skulle kosta sex-siffriga summor. I pund. Så även om jag skulle hitta den i en källare nånstans, skulle jag inte ha råd att behålla den...

Nån dag vill jag skriva en sån här bok själv. Jag har redan vinkeln klar...!

(Skönlitterära böcker om vintage kan man läsa om här!)

Update 26/7 2014: Dessvärre har Amazon slutat med fri frakt till Sverige, och pundet har gått upp, så tyvärr är de inte billigast längre. Jag rekommenderar Bokfynd för att få bästa dealen på nya böcker och Bokbörsen eller Antikvariat på begagnade böcker. Att leta på faktiska antikvariat är en variant, men då kan det ta flera år innan man hitta vad man är ute efter.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...