Monday, 17 February 2014

Gruau och något om slumpen

Om Dior var mästaren av couture var Gruau mästaren på att teckna. Jag nämnde honom i förra veckans inlägg om Dior - och eftersom slumpen är som den är finns det just nu en dokumentär om honom på svtplay. Denna stiliga karl föddes den 4 februari - vilket ju dessutom slumpar sig att vara min födelsedag - 1909, i Italien. Han började försörja sig som tecknare redan som 14-åring, men hans mest kända bilder blev till under 1940-1950-talen, då han bland annat gjorde reklam till sin gode vän Dior.

Dokumentären är fullproppad med vackra bilder och det finns så klart en massa på nätet. Gruau använde många gånger rött som accentfärg, vilket ger väldigt dramatiska bilder. Åt bland annat Dior var de mer pastelliga och drömska, och jag har svårt att bestämma mig för vilka jag tycker bäst om. Drama queen eller blyg viol? Han fångar verkligen erans kvinnlighet och elegans med såna säkra och lätta penseldrag. En perfekt match för Dior och de andra storheterna.

Dessutom gjorde han reklam för Scandale redan 1946. Scandale gör än idag underkläder, som av en annan slump råkar tillhöra mina favoriter...

(PS. Från början var det här inlägget så klart fyllt med Gruaus bilder, men jag har blivit nervös över det där med upphovsrätt och istället får ni nöja er med länkar.)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...