Sunday, 23 February 2014

The roaring 20's

På lördag är det maskerad igen. Förra året var jag Kleopatra, och som den stundtals praktiska människa jag är tänkte jag återanvända peruken. Fast nu går jag ett par tusen år framåt i tiden - och bakåt nästan 100 år - till det glada 20-talet.

Egentligen gillar jag inte alls kombinationen jag och 1920-tal. Modet är gjort för en helt annan kroppsfigur än min egen; ett väldigt rakt och smalt ideal. (De kallades La Garconne av en anledning...) Men jag vill ha peruk och jag vill ha en massa fjädrar på huvudet, och då får jag stå ut med 20-tals klädseln också. Dessutom bara råkar jag ju ha en passande klänning...

Inspirationen  börjar med 20-talet i modern tid. Essie Davies som ursnygga Phryne Fisher i den australiensiska serien Miss Fisher's Murder Mysteries. Jag ser fram emot två trånande karlar på lördag. Miss Pandora är en fransk bloggerska som äger fantastisk vintage, bor i en ursnygg lägenhet och med jämna mellanrum gör helt galna fotograferingar. På lördag tänker jag mycket riktigt svart klänning och långa pärlhalsband, men framförallt; huvudbonad med struts.

När jag letade efter mer struts snubblade jag över Kirsten Dunst i filmen The Cat's Meow. Den är tillagd på titta-på-listan. Och så fann jag en alldeles äkta 20-talsklänning med magnifika strutsar i bakgrunden. (Just nu ångrar jag att jag inte köpte en av de där solfjädrarna i Paris...) Klänningen finns på Irland, men jag är säker på att hon skickar den till var helst det finns hugade spekulanter. Hon har ett helt gäng Great Gatsby-klänningar - och spets att drunkna i (något för dig V!)
1920s fashion
Och så lite bilder från när det faktiskt begav sig... Jag hade tänkt mig vara mer påklädd, men det är en så vacker bild och så vacker spets- och glittergrej på huvudet. Bilden från My Vintage Vouge. Pola Negri föddes i Polen, kom till USA 1923 och var en av de stora stjärnorna under stumfilmstiden. Sen gick det tydligen sämre. Men när det begav sig var hon klädd i urflott päls och finfina hårsmycken.
Lucy Doraine 1920s fashion George Hommel
Lucy Doraine var en annan av de stora stumfilmsstjärnorna, ursprungligen från Ungern men gjorde karriär i USA. Jag gillar att hon ser så glad ut. Och turbanen. Och det gigantiska örhänget (fast det är kanske fäst i turbanen?) som ser ut att komma från en kristallkrona. Fotot är taget av George Hommel och jag har hittat det hos My Vintage Vouge.

Ännu en imponerande strutssolfjäder. Och turbanen. Och tapeten! (Jag skulle kanske ha turban istället för peruk?) Till sist den maffigaste av maffiga hårprydnader. Jag älskar den här som jag av någon anledning fått för mig är av påfågelfjädrar (med ögonen borttagna). Även om jag lutar åt struts till på lördag, så kanske det blir nåt sånt här istället. Att hon ser ut som en rysk och förnäm prinsessa skadar ju inte heller.

(Ps. Det här inlägget var från början fullt av inlänkade inspirerande bilder, men jag har börjat nojja mig över upphovsrätt och därför är det bara länkar till bilderna nu - förutom när det gäller bilderna från My Vintage Vouge som vänligt låter andra bloggare använda dem.)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...