Saturday, 1 March 2014

Vintage kontra repro

När allt fler vill ha allt mer vintage och gamla kläder - oavsett hur man vill definiera just vintage - säger det sig självt att det öppnar upp för en ny marknad - nya kläder i vintagestil. Det är ju så jag själv syr mycket av det jag syr, så varför inte också inte i konfektionsproduktion? Det finns massa små märken, med jättevackra klänningar och kappor, och ändå har jag inte köpt nånting av det.

Jag tänkte på det nu idag, när jag dricker kaffe och läser Emmas vintage och ser henne i en här helt underbar klänning på Hawaii. Jag skulle tro att alla som gillar vintage redan läser hennes blogg och har sett de där underbara bilderna.

En av Emmas läsare frågade om klänningen möjligen kommer från Daisy Dapper, men nej, det är ju vintage från Tidens Melodi (det är nästan så jag funderar på en road trip, men jag och Värmland har ju inte den bästa historian...). Och det var den här bakgrunden som fick mitt huvud att börja spinna igen. Varför köper jag själv inte mer repro? Det är ju stundtals en svettig kamp att få ihop sin vintagegarderob?

Men sen började skälen stockas där uppe i huvudet:
Storlekarna Reprokläder går på moderna storlekar, vilket innebär att jag alltid har en storlek mindre i midjan än i bysten och höfterna. Antingen påtagligt för stort eller påtagligt för litet.
Materialen Jag gillar rena material - ull, bomull, siden, bambu, modal, viskos/rayon. Jag gillar inte polyester, jag gillar inte spandex (om vi inte pratar underkläder).
Kvaliteten Har de hållit i femtio år redan lär de hålla ett antal år till (självklart kopplat till materialen)
Hållbarheten Mer miljövänligt att inte producera nytt, och så det där med arbetsvillkoren för de som tillverkat plaggen...
och till sist - själen. Jag gillar gamla plagg för att de har en själ, något ogreppbart och trevligt. På samma sätt som jag inte vill bo i ett splitter nytt hus utan i ett gammalt med charm, själ och hjärta, vill jag ha mina kläder på det viset. Jag känner mig hemma i det.

Och dessutom - ska jag ändå köpa nytt kan jag "ju lika gärna sy det själv". Men det finns betydligt fler planer och betydligt fler meter tyg än vad det finns färdigsydda plagg till mig själv... ;)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...