Sunday, 18 May 2014

Ett nytt behov

Det är intressant det där hur behov uppstår. När jag satte på mig en morgonrock för att äta frukost i förmiddags kände jag mest att nä, den här vill jag inte ha på mig. Ärmar som är lite för vida och slutar nånstans mittemellan allt. En längd som är för kort. Men framförallt - man knyter ihop den och så sätter man sig och hela alltet öppnar sig och glipar på alla ställen förutom de centimetrar där skärpet slutar.

Och så uppstår behovet av en ny morgonrock. Så klart börjar jag då googla vintage dressing gown och inser att det finns en massa varianter till den där besvärliga omlottvarianten som ändå bara glipar. Knappar? Dragkedja? Hitta en vintage eller sy? I sidensatin känns ju superlyxigt men kommer jag att våga använda den överhuvudtaget då? En fin viskos eller bomullssatin som faktiskt kan tvättas vore kanske en rimlig kompromiss?

Googlar man runt på vintage dressing gown får man en väldig massa träffar på glansiga glamourösa grejer. Förra året hade Marks & Spencer en väldigt vintageinspirerad morgonrock som Rosie Huntington-Whiteley modellade. Väldigt vacker, men ett fasligt glipande trots knappar. Jag har hittat flera icke-glipande varianter med dragkedja. Fast blir inte det stelt och buckligt att ha en dragkedja på magen? Och när det är knappar hela vägen upp i halsen ser man ju ganska pryd ut, även om det är i siden.

Fast bara för att det är knäppt hela vägen upp i halsen behöver man inte se så pryd ut, utan istället väldigt 1940-tals glamourös. Nästan alla jag har hittat är i pastell, och jag är ju ingen pastelltös. En flott juvelfärg passar mig bättre! Ingen av de här är ju direkt något man står och diskar i; och lite praktisk är jag ändå. Kanske bättre att sy själv i ett tyg som tål ett och annat vattenstänk? Ett riktigt fint mönster hade hämta inspiration ifrån är Simplicity 2235, fast utan pösig ärm. Det är väldigt mycket vidd i kjolen, men det kanske är lite läckert att frasa fram? En annan variant är Simplicty 2683, men det är lite för mycket kappa över den tror jag.

Debi på bloggen my happy sewing place har sytt ett flott 40-tals nattlinne. Inte minst älskar jag tyget; bomull-viskos med glans på ena sidan och lite mjukt på den andra, och i en riktigt vacker juvelfärg.

Hm ja. Det här nya behovet tåls att fundera på. I övrigt ber jag om ursäkt för det ytterst sporadiska bloggandet denna månad. Varför ska ALLT hinnas med i maj? Finns det inga andra månader?

(Ps. Det här inlägget var fyllt av fina bilder innan, men jag är lite nojjig över det där med upphovsrätt. Även om jag bara lägger in länken och inte sparat själva bilden fattar jag det som att det är att bryta mot upphovsrätten - och det har jag ju verkligen ingen lust till.)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...