Wednesday, 11 June 2014

Blåa sommarblommor

Som sagt, ibland behöver nya gamla klänningar ett litet större projekt för att få dem i ordning. När jag fick hem den här fina för någon vecka sedan visste jag redan att det fanns ett par fläckar på den. Och så luktade den lite gammal garderob - inte mögel, inte svett, men oanvänd. Eftersom den är i bomull så var det lätt att tvätta den själv, men eftersom jag inte hade tvättid så fick det bli i balja. Såg till att vattnet höll ungefär 50 grader, så att jag vet att den inte krymper när jag sen tvättar den i 40 grader.
Vintageklänning tvätta för hand
Tillsammans med handtvättmedel gick jag loss på några småfläckar. Använde mig av bakpulver-bikarbonat-ättika-blandning, en fräsande historia som funkar bra på lite tåligare tyger. Har inte vågat testa på finsiden. Fläckarna gick inte bort helt, men bleknade i alla fall. Eftersom de inte var direkt stora från början kändes det helt ok. I en av ärmhålorna var det lite gulnat av gammal svett; passade på att få bort det också när jag ändå var igång.
Dags att skölja, och sen doppade jag den ett par gånger i vattenbalja med ättika tillsatt, eftersom jag såg att färgen behövde fixeras.
Skölja vintageklänning
Hängtorka vintageklänning
Klänningen får hängtorka så klart. På en bred galge, med knappar knäppta, blixtlås uppdragna och kragen formad så att den torkar i rätt position så att säga. Från början var tanken att sy in den ett par centimeter i livet, men tvätten gjorde att den krympte till en alldeles lagom storlek. Mycket praktiskt. (Det är därför man ALLTID ska tvätta tyget innan man börjar sy - helt enkelt behandla det som man tänkt behandla det färdiga plagget sen.)
Sy in ärm vintageklänning
Det märkligaste var faktiskt ärmarna. De brukar vara en kritisk punkt för mig som oftast har betydligt större armar än damerna förr. Men de här ärmarna var för stora - och mycket! Dessutom slutade de i en bred, tjock och snäv manschett. Så jag sprättade loss manschetterna, tog in nästan 10 cm i ärmen och fållade sen upp dem snyggt och prydligt.
Fålla för hand vintageklänning
Dragkedjan behövde också bytas ut, så det gjorde jag under ett avsnitt av Foyle's War. (Det tar minst dubbelt så lång tid att sätta i ett blixtlås medan man tittar på tv som när man gör det koncentrerat. Just sayin'.)
Trasig dragkedja vintageklänning
Hittade en gammal dragkedja i precis rätt längd i mina gömmor. 
Hel dragkedja vintageklänning
Och så till sist - så här ser hela härligheten ut på! Stort tack till J som frågade om jag ville köpa den av henne! Den fina väskan är köpt i en av facebook-grupperna och går inte att stänga tack vare en burk med saltad kolakräm. 
Blommig vintageklänning stråväska
(Jag har sagt det förr och jag säger det igen - hur GÖR de där bloggerskorna som lägger upp ursnygga bilder på sig själv dag efter dag? Det här var den minst illa bilden av tjugo som min snälla syster tog efter skolavslutningsmiddag på Stationen Röstånga. (Rekommenderas för övrigt - väldigt god gris.))

2 comments:

  1. Jag har en app där man kan sätta kattansikte på sig själv istället. Sjukt bra.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...