Friday, 6 June 2014

Vintage tender love and care

Om man som jag bär vintage ofta och mycket så får man en del extra fix på köpet, det är bara att erkänna. Det funkar inte att kasta in klänningen i tvättmaskinen på 60 grader, sen in i torktumlaren, ha på sig och sen slänga när sömmarna är för sneda och tyget är för blekt. Använder man vintage måste man vårda sina kläder, det ingår i jobbet.

Till att börja med skulle jag säga att det är en bråkdel - en fjärdedel kanske? - som jag överhuvudtaget tvättar i maskin. Bomullsklänningarna får åka i snällaste programmet, inte mer än 40 grader och sen hänga och torka på galge i torkrummet. Har de använts en varm sommardag och luktar lite skunk, förbehandlar jag med ett ättiksbad och/eller lite bakpulversmet i ärmhålen. Vissa sidenklänningar tvättar jag för hand; i balja med specialtvättmedel för siden eller sidentvål! och sen får de hängtorka i duschen.

Ull och en del annat siden lämnar jag på kemtvätt när det behövs; kanske en gång varje eller vartannat år. Här hör jag riktigt hur du drar efter andan - svettas jag inte? Jojomen. Därför har jag nästan alltid en tunn t-shirt under alla klänningar. Efter användning åker undertröjan i tvätten, och klänningen får hänga framme och vädra något dygn innan den hängs in i garderoben. (Eller mer troligt, hänger på valfritt ställe i hallen.) Jag försöker undvika att ha samma klänning två dagar i rad. I vissa klänningar är det omöjligt att ha t-shirt under; då försöker jag ha svettlappar i (ärmlappar är väl ett lite fräschare namn på dem men svettlappar är så väldigt bildligt) för att skydda tyget.
Fålla klänning
Fållar upp en bomullsklänning. I fållen sitter en bred snedslå för att ge lite mer styrsel och tyngd till fållen. Som vanligt hittar jag den perfekta färgen på sysilke i min låda.

Vad man - trots allt mitt prat om kvaliteten på gamla kläder - också får räkna med är lagningar. Fållen i en 60-årig klänning släpper. Blixtlås går sönder efter tillräckligt många årtionden. Tråden eller tyget kan bli skört och behöva lagas. Då fixar man det - man slänger det inte. På samma sätt som att all teknik går sönder samtidigt (micro och brandvarnare förförra veckan) och alla underkläder helt plötsligt blir sjaviga och sladdriga på samma gång lägger oftast alla klänningar ner på samma gång. Då är det bara att slå sig ner i soffan med nål och tråd och ge dem lite kärlek. Lägga upp den där fållen. Sy ihop den där sömmen som släppt. Det finns ju inget som hindrar att man gör samma sak med sina nya kläder, men av någon anledning lockar det inte mig. Kanske för att man vet att det finns 30 000 andra likadana. Mina vintageklänningar är unika.
Laga klänning
En av mina finaste och mest använda sidenklänningar är dekorerad med soutage (soutache?), och de har en förmåga att släppa lite då och då. Det är visserligen störigt när jag ser en tråd hänga och fladdra, men det är ett ganska roligt syeri att göra, och ja, bättre färg på sysilket är nog omöjligt att hitta.

Lite då och då blir det lite större projekt. Även om vintage generellt sitter bättre på mig än nya plagg, så behöver jag ibland ta in och ibland släppa ut. Och som av en händelse har jag ett sånt projekt på gång nu; som jag tänkte får bli ett eget inlägg...

Och så lite annat och tänka på när det gäller klädvård (oavsett om det är vintage eller inte):

  • Använd riktiga klädhängare, inte tunna i ståltråd från kemtvätten som sabbar formen. Jag har köpt högvis med tygklädda art déco-galgar som jag älskar
  • Håll utkik efter mal och pälsängrar och andra som gillar att käka tyg. Ibland stoppar jag nyinköpta ullplagg i frysen i ett par dagar för att vara säker på att inget dör. Och så har jag garderober och lådor strösslade med rödcederträdkulor. Om det hjälper kan jag inte svara på, men jag har aldrig haft problem med skadedjur.
  • Ju mindre du tvättar desto bättre; för miljön och för plagget. Torktumlare dödar tyg; använd inte till kläder.
  • Förvara mörkt och torrt - inte ljust, varmt och fuktigt. Solljus både bleker färger och torkar ut tyger. Med andra ord, låt dem inte hänga framme som konstverk som jag (eller välj i så fall en plats utan direkt solljus i alla fall)
Men kanske framförallt - njut av dina vackra kläder!

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...