Wednesday, 9 July 2014

Fashion Museum

Fashion Museum - eller Museum of Costume - i Bath brukar nämnas bland världens bästa modemuseum. Nu har jag inte varit på så många att jag kan ha en egen uppfattning om det, men ett bra museum för kläder är det. Fast kanske inte om man är intresserad av perioden 1910-1970, där är det ganska skralt. Och som bekant så är det ju inom det spannet mitt främsta intresse ligger. Men både före och efter det visar man upp en imponerande samling. Dessutom uppskattar jag verkligen ett museum som uppmanar till att ta foton!
Bath Fashion Museum Georgians
Utställningen som var nu i juni handlade om Georgianerna (det var ju ändå under the Georgian era som Bath hade sin främsta storhetstid.). Som jag redan påpekat (apropå muspäls) var det här en ganska galen period. Överflöd är ju bara förnamnet (som sen brutalt tog slut i och med franska revolutionen), inte minst på höftsidan. Det är inte en liten paniers som behövs för den här!
Bath Fashion Museum Georgians paniers
Och apropå att visa upp en imponerande samling - den permanenta utställningen är i själva förråden och det var det bästa med allt. Alla dessa kartonger med magiskt innehåll...! Oj, vad jag skulle vilja rota! (Försiktigt. Med bomullshandskar.)
Bath Fashion Museum
Bath Fashion Museum
Fantastisk siluett och fantastiska broderier på den här klänningen från sekelskiftet.

Museet är dessutom inrymt i The Assembley Rooms (där Jane Austen brukade roa sig) som har helt magnifika lokaler.
Bath Assembley Rooms
Just den här dagen var det dukat för bröllop; jag satt utanför i nästan en timme och väntade på bruden till det indiska? pakistanska? bröllop som skulle äga rum. Färgprakten var otrolig! Jag hoppas det dök upp en brud till slut, men en dryg timme efter att de första gästerna kommit gav jag faktiskt upp. Däremot såg jag en otroligt välklädd vintagedam i en jättefin ljusblå kappa med sammetsdetaljer på kragen.

Fashion Museum var det. En annan trevlig grej var att man kunde klä ut sig - med teaterkorsetter och viktorianska kläder. Urkul förstås, även om jag känner att bahytt inte är min slags hatt.
Bath Fashion Museum viktoriansk klänning
Bath Fashion Museum
Trivdes mycket bättre i den här hatten, som jag tror hörde till pojksidan. Dessutom har jag på mig en väldigt fin klänning från Vintage de Lux-gruppen!

Jag kan dessutom rekommendera en paus före eller efter på Bea's Vintage Tea Rooms. Ett av de finaste cafér jag varit på, med klänningar lånade från flera vintagebutiker i Bath.
Bath Bea's Vintage Tea Rooms
Bath Bea's Vintage Tea Rooms
Tyvärr var de glutenfria alternativen väldigt begränsade. Överallt annars fanns det så mycket att välja på! Jag ville inte ha ägg och bacon och inte bara en kopp kaffe, så då fick det bli en milkshake. Smakade riktig jordgubb, men lite för söt för mig. Men vacker!
Bath Bea's Vintage Tea Rooms Milkshake
Till sist - en ursnygg hatt ur samlingarna. Man hade dragit blickarna till sig om man säger...
Bath Fashion Museum hatt

3 comments:

 1. Åh, Stina! Köpte du den blommiga av mig? Så fin du blev! och vilken fin blogg du har, varför har jag inte hittat tidigare? /Ida Jeppsson

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jamenvisst köpte jag den av dig Ida - jag får så mycket komplimanger för den. Och välkommen till bloggen - kul att du gillar den!

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...