Wednesday, 16 July 2014

Nästan överdrivet romantisk klänning

När jag hastigt och lustigt bestämde mig för att fly mörkret i vintras insåg jag bristen på enkla bomullsklänningar. Det är så sjukt mycket enklare att hitta finklänningar i siden när man letar vintage - antagligen av den enkla anledningen att de användes mer sällan och därför bevarades i högre utsträckning. Bomullsklänningar däremot användes till vardags tills de var helt utslitna och blev därefter mattrasor. Nåja, jag är ju inte helt utlämnad åt vintage, och trots att jag var så trött att jag såg i kors - därav behovet av sol och därmed en sommarklänning till - sydde jag enklast tänkbara klänning till mig.

Livet är i stort sett mitt grundmönster rakt av: ärmlöst och med insnitt på fram- och bakstycke. Till den här ritade jag hög ringning fram och låg ringning bak (men givetvis inte så låg att bh:n syns). Vid kjol, som bara består av tre rynkade rektanglar och sen fastsydd i livet.
Klänning sömnad tillskärning
Tyget köpte jag för några kronor metern i Indien (ja, jag begriper också hur det är möjligt. Just den dagen i tygaffären hade jag inte en tanke på det, vilket så klart är ett väldigt dåligt försvar.) Det är extremt tunt, och eftersom jag inte ville att det skulle vara see-through satte jag foder i livet. Enklast möjliga, bara bystinsnitt och fastsatt i ringningarna, och så fick det hänga fritt. Fodret i sig är lika tunt, i siden som min syster köpte åt mig i Kina för flera år sen, men tillsammans blir det tillräckligt opakt. Kjolen fodrade jag inte eftersom den är så hårt rynkad - det är helt enkelt så mycket tyg att det inte är genomskinligt längre.
Insida bomullsklänning foder
Det roliga är att jag inte använde klänningen på Lanzarote. De enda gångerna jag använde klänning var till frukost och middag, och att ha på sig en ny vit klänning då kändes som gjort för att grisa ner sig med tomatjuice eller revben. Så på morronen hade jag en rejäl rutig färgglad sak och på kvällarna hade jag mina finklänningar i siden. (Däremellan hade jag träningskläder, badkläder och strandtunika.) Denna överromantiska blommiga åkte hem oanvänd.
Stina P sommarklänning
Istället hade jag den på mig idag. Utmärkt för en liten cykelutflykt till Sofiero slott.(Ha! En selfie jag är nöjd med! Högst avancerad fotografering dessutom; kameran är på självutlösning och fastkilad mellan cykelkorg och handväska. Det är jag och MacGyver.)
Sofiero
Ni ser vad jag läser? Couture Sewing Techniques av Claire B Schaeffer. Den förtjänar ett eget inlägg när jag läst klart den - den är helt enkelt super!

Sewing a simple summerdress in cotton, and enjoying lunch at a castle. 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...