Wednesday, 23 July 2014

The Great British Sewing Bee

När hela min kreativa hjärna nu är inställd på sömnad vill jag som vanligt att allt runt omkring mig ska handla om det också. På tv till exempel (utmärkt sällskap när man syr för hand!). Project Runway (USA, den svenska versionen vet jag inte om den kommer tillbaka?) tröttnade jag på mitt i en säsong (säsong 12?) förra året - jag blev så trött på att de är så sjukt bitchiga mot varandra och att producenterna bara letar "drama". Jag vill se hur de skapar - inte hur stora deras egon är! Dessutom, Project Runway handlar om att design och att hitta nästa stora designer. Jag tycker ju sömnaden är halva nöjet, men det gjorde till exempel inte Michael Kors: "I think she can sew, but it's not 'Project Seamstress.'" som han sa lite lagom nedlåtande.

Ett program som däremot verkligen handlar om sömnad är The Great British Sewing Bee. Domarna tittar på varenda stygn! Det är dessutom så långt från bitchighet man kan komma. De tävlande HJÄLPER VARANDRA under tiden, och sen dricker de te, är allmänt gulliga och allt på charmerande brittisk engelska. Tilly var med i säsong ett och har på bara ett år byggt ett helt nytt yrkesliv kring sömnad - imponerande! (Däremot hittar jag inte hennes inlägg om tävlingen längre - är de borttagna? Synd.)

Nu är jag lite mer än halvvägs genom säsong två, och har svårt att bestämma mig för en favorit. Heather har så bra smak och är sjukt rolig (Programledar-Claudia: "You'll be fine! Do you need tea? Gin?" Heather svarar: "I need a Valium!"), Lynda är också väldigt roande (och duktig!), men framförallt är jag otroligt imponerad av Chinelo. Hon har ett för mig obegripligt sätt att konstruera på: hon tar kroppsmått och sen klipper hon på frihand. Bland annat i stretchig sammet. Resultatet är den här helt magnifika skapelsen i lila med smaragdgrön spetsapplikation. (Hur gör man den på frihand på en dag?!) Det gör mig ännu mer sugen att testa på drapering till skillnad från platt mönsterkonstruktion på papper.
The Great British Sewing Bee
Att Patrick Grant från Saville Row är en av domarna gör ju inte saken sämre. Alla kvinnliga deltagare har ett crush på honom. Jag också. Hur kan man vara så charmig och galet stilig på samma gång? May Martin, den andra domaren, vill jag helst dricka te med. Jag tror det skulle vara urtrevligt, och jag tror jag skulle få massa tips och tricks. Med Patrick vill jag helst dricka champagne...

Jag tycker fortfarande att det är synd att det måste gå så jäkla snabbt. Är det verkligen helt otänkbart med ett tävlingsprogram där folk inte behöver springa?

Ps. Sewing Bee...? Jag tänkte att det hade att göra med att vara busy as a bee men se det var fel. Uppenbarligen har man - historiskt sett, i England - kallat möten där en speciell syssla ska utföras för bee. Sewing bee, husking bee... Ursprunget är okänd, men skulle kunna komma från gammal engelska, bēn, som betyder bön. Det känns lika svåröversatt som vår syjunta. Har inte så värst mycket att göra med militärjunta om man säger så.

The Great British Sewing Bee is a great tv-show, focusing on sewing. But why do they have to run so much?

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...