Saturday, 26 July 2014

Vintagebröllop

Mitt vintagebibliotek (det som innehåller böcker) utvidgas med jämna mellanrum. På bokrean i år fanns till exempel Vintagebröllop (som har samma upplägg som till exempel Vintage Fashion, Vintage Handbags och Vintage Jewellery. Ett kapitel per årtionde.) och den köpte jag så klart, men det är först under senaste veckorna jag har läst det. Ett årtionde är lagom kvällsläsning.
Vintagebröllop
Vintagebröllop 1940-talet
Vintagebröllop 1950-talet
Som vanligt är det 40- och 50-talen jag dras till. Jag är visserligen ett stort fan av spets på en brudklänning, men klänningen här ovan är helt sanslöst elegant.
Vintagebröllop 1950-talet detalj
Studera bara ringningen! Dessutom är den så smart gjord att man kan plocka av ärmar och axlar och vips hade man en balklänning! Den fotades av Norman Parkinson för brittiska Vogue 1952 och kostade 29 pund när det begav sig. Det är ungefär 8 500 kr idag. Det är inte mycket för en bröllopsklänning...
Vintagebröllop Grace Kelly
Grace Kellys brudklänning från 1956 är fortfarande en av de vackraste klänningar som gjorts. Kanske inte så konstigt när man använde 23 meter peau de soie (en finribbad sidenrips - och alla vet väl hur mycket jag älskar sidenrips?), 90 meter tyll, 23 meter sidentaft (en annan prasslig favorit) och 275 meter valenciennespetsar. (Begrip hur mycket tyg det är. När jag gjorde min vardagsrumslampa använde jag 13 meter tyll och trodde ett tag att jag skulle drunkna i det.) Helen Rose, kostymör på MGM låg bakom designen.
Vintagebröllop The New Look
En annan favorit är den här avskalade klänningen som representerar The New Look. Ceil Chapman gjorde klänningen i slutet av 1948 till Nancy Pike som gifte sig med William F Talbert. Den är bara så flott; och så den där tiaran / kokoshniken på det!
Vintagebröllop 1960-tal
1960 fotade sir Edwyn Hardy Amies sina skapelser på en flott trappa. Den här tyllbomben är magnifik, och tiaran är verkligen pricken över i:et. Klänningen i bakgrunden visar vad 60-talet är på väg.
Vintagebröllop 1980-tal
Men även en bild från 1980-talet kan inspirera - antagligen för att det finns tydliga 50-tals referenser. Stora strassbijouterier till exempel. Bilden är från en modevisning i Paris 1989.

I boken finns också en del om den manliga klädsel, vad man åt och vad som var trenderna kring bröllop i största allmänhet. Lättläst och småtrevlig, och riktigt vackra bilder. Kan rekommenderas.

A review of Vintage Weddings; a nice book with really beautiful pictures.

2 comments:

  1. Gotiska bröllop i katedraler, vad säger den om det?

    ReplyDelete
  2. Lite klent på just den kombon, men en del om katedraler (och lämpliga släp för det) och en del om medeltidsvurmen på 70-talet.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...