Saturday, 18 October 2014

Dior-kavajen växer men blir mindre

De första delarna gick ganska fort. Jag sydde en pennkjol med hög midja i samma ullcrêpe samtidigt som jag jobbade med kavajen, och den har jag använt flitigt.
Pennkjol fram
Pennkjol bak Diorveck
Självklart är det Diorveck på kjolen - vad skulle det annars vara på en Diordräkt?

Den stora sjalkragen på kavajen är specialkonstruerad - inte ens min skräddarlärare visste på rak arm hur vi skulle få till den utan att få en dubbelknäppt kavaj på köpet. Svårigheterna som fanns där förstod jag inte ens; jag gjorde som hon sa och njöt av att piquera kraglärft och hårkanvas och se formen växa fram.
50-tal Dior kavaj piquerad krage
Förutom sin stora Dior-krage har kavajen tvåsömsärmar, prinsessömmar fram och bak och är avskuren i midjan. Ungefär när jag sydde på peplumet började problemen med det - det såg inte ut som jag ville, jag visste inte hur jag ville det skulle se ut och ingen visste hur jag skulle göra.
50-tal Dior kavaj sjalkrage Diorkrage
För att göra det ännu svårare för mig, så i takt med att kavajen växte fram vintern 2012-2013 så blev jag mindre när jag slutade med kolhydrater, och den är intagen otaliga gånger i samtliga sömmar. Inte det mest ultimata sättet att sy på kan jag säga. Jag fick hjälp av V med en ordentlig innålning av ALLA sömmar 2013 (och vi pratar inga små millimeter här, utan centimetrar), och när kavajen kom ut ur garderoben den här sommaren var det bara några få som behövde justeras (in) för att den skulle sitta rätt. Det enda jag kunde göra då var att ta bort både ärmar och peplum och sy alltihop en gång till.

Dessutom la jag lite tid på att få fina axlar - egengjorda axelvaddar av mjuk shetlandsull och hårkanvas till exempel, och små nätta ärmhuvud (sleeve heads på engelska, har ingen koll på det svenska begreppet. Nackdelen av att all facklitteratur jag läser är på engelska!) som ger alldeles lagom stöd till ärmarna.
50-tal Dior kavaj axlar axelvaddar ärmhuvud
Här bytte jag också knappidé - från enorma uppseendeväckande strassknappar till små, skimrande glasknappar. Knapphålsångesten växte (passpoalerade eller handsydda?) och peplummardrömmarna avlöste varandra (nu är jag kanske lite teatralisk). Istället gjorde jag världens noggrannaste markering av knapphålen och sen var det verkligen dags att börja om från början med peplumet. Det förtjänar ett eget inlägg
50-tal Dior kavaj knapphåll markering
Den här biten är också extremt talande för hur mycket jag har tråcklat på detta plagg. Jag tror vi pratar kilometer. (Fem tips om tråckling - använd sysilke (så lätt att dra ur, lämnar inte märken i tyget om/när du pressar på det) - gör aldrig knut på tråden - använd en kontrastfärg så du ser vad du gör - tråckla hellre för mycket än för lite - med andra ord; tråckla ALLA sömmar som du är lite osäker på istället för att sy på maskin och ägna timmar åt att sprätta.)

The first parts went easy; a deep shawl collar, typical for Dior and the 50's was drafted, and I enjoyed all the padstiching in the collar. I also made a high-waisted pencil skirt with a Dior pleat in the same fabric. The jacket has two-piece sleeves, princess seams in the front and back, and is cut at the waist. As the jacket went forward, I stopped eating carbs, lost lots of centimeters and began taking in all the seams. Over and over again. When I took the jacket out of the closet this summer, I had to detach the sleeves and peplum and re-sew the whole thing. I also made shoulder pads and sleeve heads, changed my idea of the buttons and while worrying and having nightmares about buttonholes (bound or hand worked?) and peplums (the shape!?) made the neatest markings for said buttonholes and then started afresh with the peplum, which deserves its own post. And then something about the kilometers I've hand basted on this garment and five tips about basting (DO IT!)

3 comments:

 1. Hej ! Så spännande att följa hur din kavaj blir till. Var kan man köpa hårkanvas och kraglärft ? Det vore roligt att någon gång sy en kavaj enligt alla konstens regler. Annika

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Annika! Tack! Det är jättekul att sy en kavaj enligt konstens alla regler - framförallt om man som jag gillar handsömnad. :)

   Jag har köpt hårkanvas och kraglärft hos Josef Wilund (http://www.wilund.se/) men jag vet faktiskt inte om de säljer till privatpersoner eller bara är grossister som säljer till företag. Min favorit Thomas von Nordheim tipsar om Bernstein & Banley's (www.theliningcompany.co.uk) men jag har ingen personlig erfarenhet av dem.

   Delete
 2. Tack för tipset ! Annika

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...