Tuesday, 4 November 2014

Tyger från Paris

Senast jag var i Paris var jag ju lite besviken på tygshoppingen - även om typ 9 meter ull följde med hem - och jag tycker fortfarande det är svårt att hitta rätt. Den här gången besökte jag tygaffärerna både i andra och artonde arrondissementen. Artikeln i Threads var till stor hjälp (en kortversion finns här) för att hitta nya butiker. I andra arrondissementet finns massa oftast ganska exklusiva tygaffärer; en del säljer till privatpersoner och andra till grossister. Här är mestadels ull, siden och spets, det mesta säljs per metervara och är stundtals så dyrt att man drar efter andan - broderad spets för 200-300 euro per meter? Det kräver sitt tillfälle!

Nedanför foten av Sacré Coeur i artonde arrondissmentet trängs tygaffärer, turister och ficktjuvar i några få kvarter. Merparten är coupons, det vill säga stuvar. Oftast på tre meter, men ibland på fem eller en-och-en-halv meter. Tygerna ligger packade som sardiner i stora lårar, täckta av meterhöga tygdrivor. Det finns galet mycket polyester, elastan och glitter, och galet mycket galna mönster. Tissus-Reine och Marché Saint Pierre är två varuhus i många våningar som framförallt säljer metervara, och det var på Tissus-Reine jag köpte så fin ull senast. Tyvärr var sortimentet ungefär det samma den här gången, så det blev ingenting köpt där. Istället hade tur med stuvarna på Sacrés Coupons au Gentlemn des Tissus och Tissus Moline men det finns dussintals andra.

Utbudet av tyg gör mig ganska fundersam. Det finns så galet mycket, och ändå väldigt sällan det jag vill ha. Rips i siden eller bomull? Eleganta (istället för galna) mönster. Mönstrad ull (inte bara rutig). Helt enkelt det som vintagekläder är gjorda av. En liten generalisering av det befintliga utbudet ser ut så här:
  • 30% är fin ull, tänkt till herrkostymer och i sobra färger som grått, brunt och marint. Urflott som kostymer (förstås) men inte min tekopp. Svart också givetvis, men det finns redan så mycket svart i mitt tygskåp
  • 30% är mönstrat sidentyg som jag överhuvudtaget inte kan tänka mig att klä mig i. Tänk galna abstrakta mönster i skrikiga färger. Ärligt talat har jag aldrig sett någon ha det på sig.
  • 10% är tweed, som vi slarvigt skulle kalla chaneltweed eller chanelbouclé. Jag har förstått att många amerikanskor är fullkomligt sålda på att sy den typen av jacka; men det är inte min tekopp det heller. 
  • 20% är beiget och brunt. Framförallt i polyester, men ull och bomull går också bra.
  • 10% är sånt jag gillar. Fingrade en del på en sidenbrokad, men för 110 euro metern...
Men jo, det klart att det blev ett par meter som fick följa med hem den här gången också!
Tyg siden moiré
Sidenmoiré från en loppis, tillräckligt mycket för en liten blus. Tyget är lite torrt, så jag får se vad jag gör med det. För 5 euro var det ändå en rimlig chansning.
Tyg bomull piqué
Jag har fantiserat om vit bomullspiqué i flera år, och nu sprang jag på en coupon på tre meter för 16 euro. Tjock och blank med fint fall. Samtidigt har jag någon inbyggd rädsla för vita kläder; jag är helt övertygad om att jag spilla ner mig fullständigt. Men eftersom jag inte spiller ner mig i andra färger, varför skulle jag egentligen göra det i vitt? En flott sommarklänning med ärm tänker jag mig i alla fall.
Tyg bomull satin
En annan coupon jag hittade bland mängderna är denna himmelsblå bomullssatin, mjuk som cashmere. Det kommer också att bli en sommarklänning, och jag undrar om det inte ska bli med cirkelkjol och dekorationer i svart soutage?
Peacock blue silk satin from Lanvin | www.stinap.com
Och så den stora investeringen - två meter dubbelvävd sidensatin i påfågelblått, vävd i Frankrike för modehuset Lanvin. Köpt på Generaldiff som var ett fantastiskt trevligt ställe. En källare med coupons, en bottenvåning med siden och spets, och en övervåning som krävde att butiken stängde och personalen (urtrevlig) följde med upp två trappor till ullen. Fingrade lite på en ullbrokad, men var redan hopplöst förälskad i det här sidenet. En klänning med draperingar, vad kan det annars bli? Och ärm. Det kostade 35 euro per meter, vilket känns helt rimligt för den här kvaliteten, och dessutom vävt i Frankrike.

Man skulle kunna tro att jag genast skulle sätta saxen i nåt av de här tygerna för mitt nästa syprojekt, men det blev ett helt annat sidentyg jag plockade fram ur skåpet...

About where and how to buy fabrics in Paris, and where and what I bought: silk moiré from a fleamarket, white cotton piqué and skyblue cotton satin as remnants (3 metres each) and 2 metres of peacock blue silk satin, made in France for the fashion house of Lanvin.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...