Sunday, 23 November 2014

Vad är den gjord av? Om vintagetyg, material och textilfibrer

Vi pratar mycket om material i vintagegrupperna på facebook (här, här och här) och det är verkligen en hel vetenskap. Jag hade storartade planer i våras på en stor tygskola, men kom inte längre än till vävning och siden. Det finns väldigt mycket materiallära att hitta på nätet, men för att själv kunna avgöra vad som är vad är det tyvärr sällan det räcker med att läsa. Man måste göra. Det här är ett försök att bena upp våra vanligaste vintagematerial och vintagetyger och i alla fall få ett hum av vad som är vad. (Och jag vill klargöra från början att jag inte är någon expert; långt därifrån. Men jag kan ju dela med mig av det jag kan ändå?)

Ett tyg är antingen stickat eller vävt. Det stickade kallar vi ofta trikå, eller just stickat. Ett tyg "består av" dels en vävning (eller stickat då) och dels ett material, själva textilfibern. Samma fiber - bomull - kan vävas på olika sätt och samma vävning - tuskaft - kan vävas av olika fibrer. Även trikå kan göras av alla tänkbara fibrer; siden, bomull, polyester... Det är ett väldigt vanligt material idag, men mindre vanligt i vintagekläder. 

En vanlig sammanblandning görs med siden. Siden, satin, silke... Vad är vad? Silke används för råvaran - silketråd. Av silke väver man tyger som blir siden. Satin är ett sätt att väva som ger en slät och blank yta, och kan göras i bomull, siden, polyester, ull - allt. (Kan för övrigt tipsa om Fashion som  kan ses ett par veckor till med ett fantastiskt inslag om just siden. Där fick jag lära mig att anledningen till att siden har så fantastisk lyster är att tråden är oval, istället för rund, och det gör att ljuset reflekteras som i ett prisma.)
Satinvävt sidentyg crêpe satin
Materialet - själva textilfibern - delas in i olika familjer, och wikipedia har en både överskådlig och detaljerad modell som jag sammanfattar så här:
  • Vi har naturfibrer och konstfibrer. 
  • Till naturfibrerna räknas bland annat ull, siden och bomull. 
  • Konstfibrerna delar vi in i syntetfibrer och regenatfibrer. 
  • Syntet är det jag inte tycker om (☺) som polyester, akryl och nylon. Syntetfibrer görs oftast av råolja och är helt enkelt spunnen plast. 
  • Regenatfibrer däremot görs av cellulosa, oftast av trä (gran till exempel) och materialen vi får är till exempel viskos, acetat och modal. (Skillnaden mellan rayon och viskos? Dels verkar det vara något olika tillverkningsmetoder för mer eller mindre samma resultat, dels verkar rayon ha varit själva produktnamnen, och dels verkar ordet rayon använts mer i USA och ordet viskos mer i Europa. Det känns som att det är ett forskningsämne i sig.)
Är alla med så här långt? Naturfibrer kontra konstfibrer. Syntetfibrer kontra regenatfibrer.

Men hur vet man då vad som är vad? Inte minst polyester är fantastiskt bra på att se ut som något annat - både som ull och siden. Men plast håller varken värme eller kyla - du svettas och fryser. (Det är därför jag inte gillar polyester.) Jag kan känna mig 80% säker på vad det är för material genom att ta i det, men det beror på att jag har tagit i väldigt mycket tyg som jag vet vad det är. Det är ju långt ifrån alltid ett tyg eller ett klädesplagg kommer med innehållsförteckning, och mina fingrar tar också fel. Camilla Thulin biter i plaggen, vissa luktar sig till i alla fall siden, men jag känner mig inte säker förrän jag fått elda. (Och inte alltid då heller, i ärlighetens namn. Men det gör mig i alla fall 95% säker.)

Det säkraste sättet att göra eldprov är att tända ett stearinljus och ställa det på något flamsäkert (jag står alltid vid köksvasken). Pilla bort några trådar eller klipp av en liten bit från en fåll eller söm (på insidan givetvis!) av det som ska testas och använd pincett!. Börja med att hålla tygbiten nära lågan och se hur tyget reagerar. Sen låter man lågan få tag i tyget, man tittar hur tyget beter sig, luktar! och studerar sen askan. Alla de här detaljerna hjälper till att bestämma vad tyget är gjort av. 
Bränntest tyg siden
Bomull ▪ Reagerar inte på lågan ▪ Brinner snabbt, utan att smälta ▪ Luktar bränt papper ▪ Grå fluffig aska
Ull ▪ Drar sig undan från lågan ▪ Brinner långsamt och förintas ▪ Luktar bränt hår ▪ Spröd, "bubblig" aska som lätt krossas
Siden ▪ Drar sig undan från lågan ▪ Brinner långsamt och slutar brinna när man tar den från lågan (naturligt flamskyddsmedel!) ▪ Luktar bränt hår ▪ Askan blir som en svart och spröd pärla
Viskos ▪ Reagerar inte på lågan ▪ Brinner väldigt snabbt ▪ Luktar trä eller papper ▪ Väldigt lite eller ingen aska
Acetat ▪ Drar sig undan från lågan ▪ Brinner och smälter lite ▪ Luktar vinäger ▪ Askan blir en spröd, svart oregelbunden pärla
Polyester ▪ Drar ihop sig från lågan ▪ Brinner sakta och smälter ▪ Luktar plast, kemiskt ▪ Askan blir en svart och hård pärla
Nylon ▪ Drar ihop sig från lågan ▪ Brinner sakta och smälter ▪ Luktar selleri(!) ▪ Askan blir en gråbrunaktig och hård pärla
Bränntest tyg
Det finns så klart en massa fallgropar ändå. Det kan vara en blandning av en eller flera textilfibrer till exempel. Eller så kan man inte bestämma sig för om det är det ena eller det andra. Då är mitt bästa tips att jämföra med något som man VET vad det är. Elda lite på det och se om det beter sig likadant eller inte. Och när du ändå är i tyg- eller klädaffärer - kläm och känn på tyget och kolla sen vad det är. Det är fascinerande vad fingrarna kan lära sig! (Och snälla, bränn inte upp huset.)

About vintage fabrics, materials and textile fibres and what it's really made of. I go through the difference between a weave and the fibre, and the characteristics of some common fibres when you do a burn test - cotton, wool, silk, viscose (rayon), acetat, polyester and nylon.

2 comments:

  1. Tack! Jag är en mogen man som blivit klädintresserad I 45-års åldern. Jag vill lära mig och känna mycket på kläder. Ha det bra. Thomas

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...