Sunday, 14 December 2014

Var köper man tyg?

Jag fick ett mail från supertrevliga I i Norge. Hon hade hittat till StinaP tack vare Dior-dräkten och ville veta var jag köper tyg. För att det är så svårt att hitta fina tyger av hög kvalitet. Och jag håller verkligen med henne. 

Så jag började lista mina favoriter i mailet till I. Jag upptäckte att det var fler än jag trodde och sen kom jag på att det finns kanske fler där ute som vill ha tips om var man köper tyg? 
Simbra Siden

 • Simbrasiden har butik både på nätet och i Stockholm. Riktigt fina tyger! Och som namnet antyder, framförallt siden, även om jag köpte spets när jag var där senast. 
 • Hos Josef Wilund har jag köpt både tyg och skrädderitillbehör (hårkanvas och kraglärft till exempel) men jag är rädd att de bara säljer till företag....
 • Finfin ullcrêpe har jag köpt hos Weinberg, men även här tror jag att det bara är till företag. 
 • Gårdatextil har fantastisk service. Man ringer eller mailar och berättar vad man vill ha, och så skickar de ett gäng tygprover för 10 kronor. Dessutom sparar de en uppsättning hos sig själva, så vill man ha det lila sidenet i mitten av provarket vet det precis vilket tyg det är. Och så har de butik i Göteborg också.
 • I Köpenhamn finns Hvidberg, en anrik skrädderifirma fullproppad med ull och siden, en del tillbehör (min pressepude kommer härifrån). Dels finns butiken i centrala Köpenhamn (vid Rådhuset) och dels kan man kontakta dem direkt för att få tygprover hemskickade. 
 • Vid Kongens Nytorv ligger ITA Textiles som har ett otroligt brett och fint sortiment. Bland annat rips...
 • Truro fabrics i Storbritannien har superfin ull och väldigt bra service. Eftersom tygerna inte är billiga (men prisvärda!) har jag först beställt tygprover för ett par pund (enkelt via hemsidan) och när jag klämt och känt och bestämt mig beställt tyget. Snabb och bra leverans - och ett gigantiskt utbud.
 • Detsamma gäller MacCulloch & Wallis i London (som jag ser fram emot att besöka i februari). Stort sortiment av tyg men också av tillbehör till hatteri, korsettmakeri och skrädderi. Har samma typ av tygprovsservice som Truro. 
Via diverse bloggar jag följer förstår jag att det finns ett otroligt utbud av tyg i USA. Nackdelen är att det är risk att åka på tullavgifter när man handlar utanför EU, så därför har jag aldrig gjort det. En del av New York-suget beror på tygaffärerna i Garment District... Förr eller senare så! Och så passar jag förstås på att handla när jag är i Paris...


About where to buy fabric for us who live in Sweden (even though some are in Copenhagen and Great Britain as well).

2 comments:

 1. Tack för jättebra tips på tygbutiker! Hittade också till din innehållsrika och fina blogg via din Diordräkt!
  Hälsningar Maria

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...