Saturday, 10 January 2015

Garderobsarkitekten

(Scroll down for an English recap!)

I min ansats till att 2015 blir ett år när jag får mer gjort tänkte jag ha en plan för mitt syeri. Jag kan känna mig ganska stressad över tusen och en idéer om vad jag ska sy och så blir det ingenting alls istället. Jag har en short list på typ 20 projekt. Och då är det projekt som kanske påbörjats; det finns tyg, eller designskisser, eller inspirationsbilder eller alltihop. Vissa har jag dessutom sytt lite på... Tanken är att sy sex plagg under det här året, och att välja dem med lite eftertanke. Inte de som legat längst och "borde" färdigställas, utan det jag faktiskt helt vill ha i min garderob.

För att komma fram till vad det är jag vill ha där kikade jag en del på Colettes The Wardrobe Architect, och den övning som verkligen inspirerade mig var att hitta ord som beskriver den stil jag har och vill ha, och göra en inspirationstavla över den stil jag har och vill ha. (Själva garderobsarkitekten är indelat i 14 uppgifter, och jag såg precis att en 2015-utmaning för hela året är publicerad. Jag vet inte riktigt om jag har lust att hoppa på det tåget - vi får se. Jag är så dålig på att följa andras "regler"...)

Jag känner mig - efter de senaste 15 årens gradvisa utveckling från modernt till vintage - ganska säker på min stil. Inte för att den är konstant, den kommer förändras och utvecklas i takt med att jag gör det, men jag har ruskigt svårt att se mig i jeans och t-shirt på en middag. Det senaste halvåret har jag däremot känt behovet av ett lite mer "vuxet" och "damigt" mode. Jag känner mig inte längre lika hemma i en del av mina blommiga klänningar med vid kjol; det blir lite för gulligt, romantiskt och ungt.

De ord som beskriver min stil bäst nu - eller kanske snarare som jag vill att min stil blir beskriven! - är Skräddat - Damigt - Starkt - Luxuöst. Jag är också extremt nöjd med min pinterest board - 30 bilder som alla sammanfattar min typ av färg, material och siluett. Jag skulle kunna sätta på mig varenda plagg imorgon om det bara hängde i min garderob. Något extravagant bara för att, några fina för rätt tillfällen, men det mesta för varje-dag. Svart och juvelfärger. Siden, spets, ull och brokad (jag bara utgår från att ingen läskig polyester är inblandad!). Tydliga feminina former, inget androgynt, inget boxigt, utan välskräddat, figursmickrande och elegant. Ingenting som kan beskrivas som gulligt. (Men kanske inte så somrigt. Det här är inte en sommarstil. Hm... Nytt uppdrag till sommaren!)
Wardrobe architect January 2015 | www.stinap.com
Since I want to get more sewing done this year, I've decided to make a plan. I have thousands of ideas and since I more often than not can't choose what to make I end up doing nothing. With some help from Colettes The Wardrobe Architect I found a way to define my style - that has changed from modern to vintage during the past 15 years - through words and pictures. 

My style will continue to evolve (but I don't think I'll ever wear jeans and a t-shirt to a dinner) and these past six months I've felt less at home in my flower dresses - they've felt too young, too cute and too romantic. The words that best describe my style now - or how I want it to be described! - are Tailored - Ladylike - Strong - Luxurious, and on my pinterest board I've gathered 30 pictures that  I could wear if they just where in my wardrobe. Something extravagant just because, some rather fancy for the right occasion, but most of it for every day. Black and jewel colours. Silk, lace, wool and brocade (I just assume no creepy polyester is involved!) Feminine shapes, nothing androgynous, nothing boxy, but tailored, figure-flattering and elegant. Nothing that can be described as cute. (But it's not a style for summer. Hm. A new mission for summer then!) 

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...