Wednesday, 14 January 2015

Vad ska jag sy 2015?

Som jag var inne på i mitt förra inlägg tänkte jag ha en plan det här året för att - förhoppningsvis! - få lite mer sytt. Den där listan med typ 20 projekt skrev jag ner för någon vecka sedan sen i ett försök att slippa känna mig stressad av att ha den i tankarna hela tiden. Ibland önskar jag att jag inte är så snabb med att komma på idéer och istället snabbare på att sy färdigt saker och ting (nä, den där blusen är fortfarande inte klar. Inte kappan heller. Fast den senaste veckan har jag haft sån träningsvärk att jag inte ens kunnat klia mig på ryggen.) I alla fall - syplan för 2015!

Steg 1: samla ihop en pinterest board med hur jag vill se ut (extremt roligt och oväntat lätt)
Steg 2: snabbgenomgång av tio favoriter i garderoben just nu (med minianalys av deras färg, siluett och material)
Steg 3: googla runt bland "sewing plan 2015" och inse att det finns hur många varianter som helst och att jag är dålig på att följa andras "regler" (jag har nog med att följa mina egna!) Men - The Vintage Sewing Pattern Pledge 2015 innebär att jag gör mina egna regler! Så nu har jag skrivit upp mig - under 2015 ska jag använda vintagemönster till ett av de plagg jag ska sy - och verkligen försöka undvika att rekonstruera det längs vägen...
Steg 4: googla runt för att hitta ett sätt arrangera listan med syprojekt (apropå att få mer gjort 2015 - jag har redan ägnat alldeles för mycket tid att försöka hitta redskap som kan hjälpa mig att spara tid...)
Steg 5: inse att det är dömt att misslyckas att redan i januari bestämma vilka sex plagg det är jag ska sy. Det kommer in ett nytt tyg i skåpet, jag får en en ny idé till klänning, eller upptäcker ett nytt behov... Jag vet hur min hjärna funkar.
Steg 6: faktiskt komma på ett system för min syeriplan. Jag vill ha överblick och se helheten på en gång, och dessutom vill jag kunna flytta runt på saker och ting i takt med att det flyttas runt i min hjärna.
Syplan 2015 padlet
Med andra ord - här är planen! Först och främst kappan - det är verkligen inte många timmars sömnad kvar på den nu. Sen blir det en klänning som jag inte alls vet hur den ska se ut; men tyget, det har jag. Vintagemönster redan nu eller konstruera mönstret själv? (Sy kappan nu Stina, kappan! Det är kyla från Arkits på väg till Skåne!)

(Och glöm inte att rösta här till höger på vilket språk ni föredrar att jag skriver!)

I'v been trying to come up with a sewing plan for 2015 that still allows me to be flexible about my needs and wants (after deciding how my needs and wants actually look this year). Also realising that while I'm terrible at following other peoples "rules" in pledges etc., I've actually found one where I set my own rules: The Vintage Sewing Pattern Pledge 2015. So this year I'm going to make a garment using a vintage pattern, and really try to follow the pattern and not re-draft it... I've also spent far too much time finding systems that in the end will help me save time, and finally created my sewing plan for 2015. First off is finishing my winter coat - it's only a couple of hours left on it. Then on to a dress in wool - I have the fabric but no idea what it will look like. 

(And don't forget to vote about your favoured language on the side-bar to the right.) 

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...