Så slipper du vara obekväm på gymmet

Reklam för egen verksamhet

Känner du dig obekväm på gymmet? Kanske så obekväm att du faktiskt inte går dit? Det finns sätt att hantera obehaget så att du kan känna dig trygg och hemma på gymmet, och få alla positiva hälsoeffekterna av styrketräning!

Börja med att fundera lite på vad som specifikt får dig att känna dig obehag eller rädsla för att gå till gymmet. Då blir det lättare för dig att hitta lösningarna. Är det att inte veta vad du ska göra, eller hur du ska göra det? Risken att andra tittar på dig och dömer dig? Är du rädd för skador eller är tanken på alla intryck överväldigande?

Hur jag blev säker på gymmet

Jag var otroligt obekväm på gymmet när jag började styrketräna för 10 år sen. Även om jag hade tränat mycket spinning och gruppträningspass som student, och tillbringat många timmar i en lugn, varm sal för yoga eller pilates, så hade jag inte varit i styrketräningsdelen av ett gym, och framförallt inte bland de fria vikterna. Hade jag inte haft en personlig tränare vid min sida i starten hade jag inte stannat många minuter, för jag hade inte haft en aning om vad jag skulle göra. Ord som knäböj, utfall, marklyft, latsdrag och rodd sa mig ingenting.

Men med envishet och personlig tränare höll jag ut, och det tog inte jättelång tid innan jag blev både trygg och bekväm och vågade gå till gymmet på egen hand. För mig handlade det om att veta vad jag skulle göra, och när jag löst det (med hjälp av bland annat bra träningsprogram) så försvann också obehaget.

Är du rädd att andra ska titta på dig och döma dig?

Jag vet att många säger att åh det är ingen som tittar på nån annan på gymmet för alla är så fokuserade på sitt - men jag tror inte det är sant. Däremot är det ingen som dömer dig. Om du är ny på gymmet finns det en annan nybörjare där som känner sig trygg av att alla inte är bodybuilders. Den vana styrketränaren är glad att fler upptäcker gymmet. Eller så tittar de för att du har väldigt snygga träningskläder, eller gör väldigt snygga knäböj? 

Kom ihåg; dels är det ingen som vet hur ditt träningsprogram ser ut, dels är det ingen som närstuderar dig: det är ingen som noterar om du gjorde 7 istället för 8 reps, sänkte vikten, hoppade över det sista setet, vinglade till i starten, gör si eller så många övningar. De ser att någon är där och tränar, precis som dom själva. Och kanske säger någon hej eller frågar om du behöver den där bänken. Det finns ingen som kommer att fråga varför du inte gjorde fler reps.

Själv är jag så fokuserad på mitt att jag inte ser om någon annan tittar på mig - men jag tittar på andra för att bli inspirerad.

Jag vet att framförallt tjejer och kvinnor kan känna sig begränsade av risken för att män ska ge oönskad uppmärksamhet. Jag har faktiskt inte varit med om det, varken själv eller sett det runt omkring mig, under de 10 år som jag tränat, men jag vet att andra har. Det är självklart ett oacceptabelt beteende. Säg ifrån, ignorera, säg till personalen. Ju fler kvinnor och tjejer vi är på gymmen, desto mer kan vi bidra till en gymmiljö där ALLA känner sig trygga och välkomna.

Vet du inte vad du ska göra på gymmet?

Gå till gymmet med en plan, det vill säga ett träningsprogram. Bestäm i förväg hur ditt träningspass ska se ut: vilka övningar, vilka vikter (på ett ungefär), hur många set, hur många reps. Alternativt - skaffa ett riktigt bra träningsprogram på nätet eller anlita en personlig tränare som tar fram ett personligt träningspass åt dig. Om det är nya övningar i träningspasset, titta på videos som visar övningen. Du kan till och med testa själva rörelsen hemma för att känna dig mer säker bland vikter och folk.

Är du osäker på hur du ska göra?

Då menar jag inte själva övningen, utan allt runt omkring. Hur byter man handtag, var lägger man vikterna, hur ändrar man inställningar - det är verkligen inte självklart när man aldrig varit på ett gym innan! På de flesta gym kan du få en genomgång av personalen och många erbjuder gratis provträning med PT och då kan du se allt hen gör, men igen, titta lite på hur andra tränande gör. När du vilar mellan dina träningsset, scrolla inte i mobilen utan låt blicken vandra över lokalen och se vad andra gör. Och då menar jag så klart inte att du ska råstirra på någon och göra den obekväm! Alla gör kanske inte alla "rätt", men de flesta gör inte totalt fel, så titta på många.

Är du rädd du ska skada dig på gymmet?

Risken att skada sig under träning finns så klart, men den är liten och de positiva hälsoeffekterna av till exempel styrketräning överväger. En brittisk studie, som studerat träningsskador som krävde sjukhusvård, konstaterar att de flesta sporter är trygga, och att risken för skador under styrketräning är väldigt låg (jämfört med inte minst ridning eller motorsport).

Risken för skador av styrketräning beror oftast på felaktig teknik, för tung belastning eller för lite återhämtning. Det kan vara en mer akut skada som en muskelbristning, eller en skada som utvecklas under lång tid av överansträning. För att undvika skador är det viktigt att du lär dig rätt teknik, att du värmer upp ordentligt, att du inte tränar alldeles för tungt eller med för komplexa övningar, att du återhämtar dig, lyssnar på kroppen och har tålamod. Ta till exempel hjälp av en personlig tränare som kan hjälpa dig med både teknik och att balansera träning och återhämtning!

Är det gymmiljön som är obehaglig?

Mängden människor, volymen på musiken och alla intryck på samma gång kan vara överväldigande, men alla gym är också olika. Kanske finns det ett lugnare gym där du kan träna istället? Kanske kan du hitta en annan tid att träna än klockan 17, när det oftast är mest folk? Finns det lugnare platser? Kan du ha hörlurar som utestänger ljudet?

Och så klart - du måste inte styrketräna på gymmet! Många trivs alldeles utmärkt med att träna hemma, och med inköp av några olika vikter och ett anpassat träningsprogram kan du bli både starkare och bygga muskelmassa på ditt hemmagym. Tänk bara på att du kommer behöva köpa tyngre vikter efter hand för att kunna fortsätta utvecklas.

Träna med någon annan

Att träna med någon annan, i alla fall i starten, kan hjälpa dig att känna dig tryggare på gymmet. Det kan så klart vara en personlig tränare men lika gärna en vän. Ni måste inte träna exakt samma sak; det räcker ofta fint att vara vid sidan av varandra för att få den där tryggheten som behövs. Även om din kompis inte heller är så erfaren så är ni två som kan lista ut hur saker funkar eller leta upp bra filmklipp på övningar ni är osäkra på.

Bli trygg och säker på gymmet med PT-online

Även om jag inte rent fysiskt är vid din sida när du tränar, så är jag där. Du har ett träningspass som talar om precis vad du ska göra, och hur du ska göra det - alla övningar har filmer och är det något särskilt jag vill att du ska tänka på står det också vid övningen. Vi har en kontinuerlig chatt om träning, mat och dagsform och jag hjälper dig alltid med dina funderingar.

Läs mer om hur coaching online fungerar, boka tid för en gratis konsultation eller anmäl dig direkt. Du kan alltid ta kontakt om du har tankar eller frågor. Jag ser fram emot att hjälpa dig känna dig trygg, säker och hemma på gymmet!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Våga ta i på gymmet! - om att använda sin träningstid smart så att träningen faktiskt ger resultat

Du är inte en före- och efterbild - om att framgångar på gymmet mäts på bättre sätt än med en bild

Mindset vid styrketräning - om att vara närvarande och fokusera. Det ger både bättre resultat och gör dig mindre obekväm

Föregående
Föregående

Planera mat för veckan

Nästa
Nästa

Uppvärmning inför styrketräning