Grönsaker på en plåt

Reklam för egen verksamhet

Grönsaker i rader på en plåt; sparris, morot, lök, paprika, tomat

När jag upptäckte hur goda typ alla grönsaker blir av att ligga på en plåt i ugnen öppnade sig en ny liten värld. Helt plötsligt har det blivit så enkelt - och gott! - att äta grönsaker. Sönderkokt broccoli eller stenhård kål gör inte människor lyckliga, det är jag säker på, men rostade grönsaker! Gott att äta, går snabbt och sköter sig självt med väldigt lite disk, håller länge i kylskåpet och är supersmidigt till matlådor.

En plåt räcker till i alla fall 6 portioner, så beroende på hur många personer och måltider du vill det ska räcka till kan du göra en, två eller tre plåtar: har du varmluftsugn är det bara att sätta in alla på en gång.

Favoritgrönsaker på plåten

  • Strimlad vitkål och rödkål

  • Brysselkål i halvor

  • Broccoli och blomkål i småbuketter

  • Strimlade morötter

  • Halva tomater

  • Sparris, haricots verts eller sockerärtor i bitar

  • Rödbetor, rotselleri, kålrot, palsternacka, potatis, sötpotatis i små tärningar (Antingen tar det tid att dela i små bitar, eller så tar det längre tid i ugnen. Ca 40 minuter för större bitar)

  • Paprika i bitar

  • Röd och gul lök i klyftor

Det är verkligen bara smaken - och möjligen utbudet i affären - som sätter gränserna. Finast blir så klart med olika färger i långa rader, men det är frivilligt. (Ska man servera till barn, kan det vara en fördel att allt inte är sammanblandat utan att barnet kan välja de grönsaker de faktiskt äter).

Så här rostar du grönsaker i ugn

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Dela grönsakerna till en bra storlek. Lägg i prydliga rader på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över, och salta. Svartpeppar och chili flakes är gott oavsett grönsak, och oregano är extra gott på tomater.

Låt grönsaker stå i ugnen, 15-20 minuter. Öppna ugnsluckan för att släppa ut ångan 2-3 gånger. Låt de inte stå för länge! Det är gott med lite tuggmotstånd.

Står sig lätt i kylskåp i 5 dagar. Vid servering är det gott att slå en vinägrett över, men gör det först när du ska äta för annars blir grönsakerna mjuka och trista att värma.

Bli min kund

Vill du få fler tips om hur man ska få till god och hälsosam mat i vardagen? Då ska du välja Träning & mat! Jag är kostrådgivare och personlig tränare och kan hjälpa dig till en piggare och starkare vardag. Ta kontakt om du har frågor, boka tid för ett gratis samtal, läs om de olika paketen för träning och mat, och anmäl dig. Jag ser fram emot att bli din coach!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd - om varför det blivit så svårt med mat men också goda råd för att göra det enklare

Proteinrik chokladkaka till mellanmål och att välja vad man mår bra av - recept på supergod chokladkaka men också om att göra smarta matval

Mellanmål efter träning - chiapudding med extra protein - recept på ett annat mellanmål som ger fin näring och smakar gott

Föregående
Föregående

Så blir du starkare

Nästa
Nästa

Så fungerar PT-online med Stark by StinaP