Proteinrik chokladkaka till mellanmål och att välja vad du mår bra av

Reklam för egen verksamhet

Chokladkaka med yoghurt på en tallrik

Jag älskar kakor. Jag älskar choklad, och jordnötssmör. En del av mig hade gärna ätit kakor varje dag, men det finns många anledningar till att jag inte gör det. Framförallt för att det lätt blir för mycket av det goda, och jag känner mig seg och trött. Dessutom är det otänkbart för min mage att äta gluten, och vanligt socker ger mig först hjärtklappning och sedan en riktig energidipp. Därför är raw cakes och kakor bakade med otraditionella ingredienser perfekt för mig. Och när “kakan” kan fungera som mellanmål - det är ju en win-win!

Så häromdagen bakade jag en riktigt god chokladkaka, med massa inspiration från den fina Kakeboka av Tiril Refsum, känd från Oslo Raw.

Proteinrik chokladkaka med jordnötskräm

10-12 bitar

  • 230 g kikärtor (en tetraförpackning)

  • 1 dl kakao

  • 1 dl mandelmjöl

  • 1 - 2 ägg

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 dl jordnötssmör

  • 2 msk kokossocker

Mixa allt i matberedare. Det ska bli en tjock smet som du kan bre ut i en form - om den blir för tjock och degig går det bra att tillsätta lite vatten.

Klä en form, ca 25 x 15 cm, med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 180 grader (ej varmluft) i ca 14 minuter. (Jag har en väldigt effektiv ugn, så kanske några minuter till i en annan ugn - men inte så länge så att kakan blir torr!)

Jordnötskräm

  • 1 dl jordnötssmör

  • 1 msk yuconsirap

  • 2 msk kokosmjölk

Rör försiktigt samman ingredienserna till krämen och bred ut över chokladkakan när den svalnat något.

Kakan mår bäst i kylskåp men värm den gärna 15 sekunder i micron innan du äter den tillsammans med kvarg. Den syrliga kvargen är perfekt till den fylliga chokladsmaken!

Byta ut ingredienser

  • Kikärtorna kan bytas ut mot svarta eller vita bönor

  • Äggen kan bytas ut mot vätskan från kikärtorna, aqua faba. Jag föredrar ägg men just den här veckan finns det inga ägg någonstans, så då är det bra med alternativ. Kikärtsspadet gör kakan vegansk, men gör att mängden protein minskar. 1 ägg kan ersättas av 3 msk kikärtsspad / aqua faba i det här receptet.

  • Jordnötssmöret kan bytas till mandelsmör eller tahini.

  • Mandelmjölet kan antagligen tas bort helt eller ersättas av ett annat mjöl

  • Jag har valt sötningsalternativ som ger mindre påverkan på blodsockret än vanligt socker. Man kan byta till traditionellt socker och sirap, men då är det nog på gränsen om det fortsätter vara mellanmål… Man kan också byta till andra alternativ som också har lägre påverkan på blodsockret än det vanliga sockret.

    • Kokossockret hade jag kunnat byta till mesquitepulver eller lucumapulver

    • Yukonsirapen hade jag kunnat byta till kokossirap, eller möjligen honung eller lönnsirap

Näringsrik chokladkaka?

Är chokladkakan verkligen så proteinrik? Om vi bakar kakan utan ändringar, delar den i 10 bitar och äter med 0,5 dl kvarg, så landar vi på ca 18 gram protein. Portionen är lagom energirik för ett mellanmål, och förutom protein får du i dig bra fett, (relativt) långsamma kolhydrater och massa fibrer. Det låter som ett bra mellanmål för mig!

Om du byter ut ingredienser till det ena eller det andra förändras så klart närings- och energiinnehållet, och kakan kan därmed bli både ett bättre och sämre alternativ som mellanmål.

Hälsohets eller att välja det du mår bra av

Nu kanske någon tänker "hälsohets!!!" och varför kan inte en chokladkaka bara vara en chokladkaka med mjöl, socker och smör? Om du tycker bäst om en chokladkaka bakat på traditionellt sätt, och mår bra av att äta den - snälla gör det! Din hälsa kommer inte att falla sönder av att du äter chokladkaka då och då. Men om du som jag faktiskt inte mår så bra av det, så finns det väldigt goda alternativ, och som gör gott mer än de tio minuterna som du äter kakan. Så för mig är det här perfekt: ett supergott mellanmål som jag mår bra av!

Bli min kund!

Vill du få hjälp att hitta vad som är rätt balans för dig? Anmäl dig, boka tid för ett gratis samtal, eller skicka en fråga. Jag vill gärna coacha dig!

Blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Ät mer protein - om hur mycket protein du faktiskt behöver, hur mycket protein som finns i maten, och hur en dags ätande kan se ut

Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd - om varför det är så svårt att veta vad man ska äta och råd för att göra det lite enklare

Min syn på kostscheman - om varför du inte kommer att få traditionella kostschema om du blir min kund

Föregående
Föregående

Så gör du marklyft

Nästa
Nästa

Vad hindrar dig från att styrketräna?