Min syn på kostscheman

Reklam för egen verksamhet

Photo by Ive Erhard on Unsplash

Du kanske frågar mig om ett kostschema. Där det står hur mycket du ska äta av specifika saker, och när. Men då kommer jag vänligt att säga nej, jag jobbar inte med kostscheman. Våra kroppar och våra liv är mer komplexa än så. Det är möjligt att vi efter en tid tillsammans kommer överens om att under en begränsad period räkna lite mer på mat och energi - men du får fortfarande inte ett färdigt schema av mig.

Kostschema är inte hållbart

Ett kostschema skulle nämligen inte hjälpa dig på lång sikt. Du följer det några veckor eller månader, och vad händer sen? Risken är stor att du går tillbaka till dina tidigare matvanor, just de vanorna som du ville förändra. Om du istället blir guidad till nya vanor, och är med och formar de själv, med den mat du tycker om och med de rutiner som passar dig - ja, då pratar vi om en livsstilsförändring som är hållbar på lång sikt.

Det finns väldigt många sätt att äta på för att vara frisk och stark och må bra, och vad som är rätt är olika från person till person - och också olika i olika faser av livet. Gemensamt för alla är att äta riktig mat från råvaror, i mängder som passar dig och ditt liv. Sen kan man äta paleo, LCHF, växtbaserat eller framförallt: helt utan etikett, men med bra fett, bra protein och bra kolhydrater (och alla andra vitaminer, mineraler och ämnen vi behöver). Inte för mycket och inte för lite.

Många förknippar kostrådgivning med att gå ner i vikt, men det kan finnas många skäl till att vilja se över vad och hur man äter. Mat har stor betydelse för vår fysiska och psykiska hälsa, och det är lätt att gå vilse.

Utgå från vad du äter idag

Så vad får du av mig, om du väljer mat som en del av din coaching? Vi utgår från vad du äter idag, hur du mår, vad du har för mål och hur du vill må. Utifrån det får du 12 konkreta att-göra-punkter i ett matprogram. På samma sätt som vi justerar ditt träningsprogram kan vi justera ditt matprogram, beroende på hur din utveckling ser ut, och framförallt - hur du mår! Kanske blir det aktuellt att väga maten och räkna antal gram protein, fett och kolhydrater under en kortare period, och äta enligt ett kostschema (ett kostschema som jag hjälper dig att göra, inte tvärtom!), kanske inte. Det viktigaste är att du kan skapa nya vanor för din mat, och det är det jag kan hjälpa dig med, och coacha till dig. 

Du väljer vad du vill ha hjälp med

Träningsprogram med coaching är grunden i det jag gör, men du kan enkelt välja till kostrådgivning om du behöver det. Har du valt PT-online med enbart träning kommer det att smyga in lite råd kring maten ändå - glöm inte mellanmålet. Ät mat som inte är ultraprocessad. Bli mätt, men inte övermätt. Ät protein.

Väljer du kostrådgivning kommer vi att arbeta mycket djupare med mat och kost, men det finns inget krav att följa ett kostschema. (Och som jag skrev i inledningen av det här inlägget, ett traditionellt kostschema med antal gram broccoli, kyckling och havregryn du ska äta - det får du inte som kund hos mig.)

Läs mer om träningsprogram och tillval, anmäl dig här eller boka tid för ett första gratis rådgivande samtal. Jag ser fram emot att coacha dig!

Föregående
Föregående

Motivation till att träna?

Nästa
Nästa

Varför tränar du? Därför tränar jag