Motivation till att träna?

Reklam för egen verksamhet

Photo by Xan Griffin on Unsplash

“Hur får du till en träningsrutin? Jag har ingen lust. Hur blir du motiverad varje gång?”

Det kan vara en av de vanligaste frågorna i träningssammanhang, och en som gör mig lika förvånad varje gång.

Jag är inte motiverad varje dag. Jag bara gör det. Det är det som är rutin - att bara göra.

Jag har en massa långsiktig motivation och ett tydligt varför - vara stark, känna mig stark, hålla mig frisk (eller öka möjligheterna i alla fall), må bra psykiskt, se bra ut - men den får inte riktigt i väg mig till gymmet när det regnar och jag har sovit dåligt. Det som får iväg mig då är min rutin, vetskapen att det känns bättre efteråt och att det står i min kalender och mitt program.

Min träningsrutin

Min träningsrutin har väldigt lite att göra med stundens motivation. Jag vet vad jag vill träna under en vecka, jag har planerat det och jag genomför det mesta. Någon gång har jag kanske sovit RIKTIGT dåligt och då tar jag en promenad eller gör yinyoga med hjälp av YouTube istället, men annars går jag till gymmet, anpassar mig efter min dagsform och gör mitt träningspass. Det handlar inte om att vara särskilt motiverad, utan bara om att göra det. Att vecka efter vecka, månad efter månad bygga upp sin rutin, det ger en långsiktig motivation.

Att göra är var som skapar motivation

Det är intressant att just träning ska drivas av motivation, när så mycket annat inte gör det. Hur motiverad är du att handla, laga och äta mat varje dag? Att tvätta kläder, duscha eller borsta tänderna? Det är saker du gör för att du mår bättre av att göra det, än av att inte göra det. Så varför inte samma sak med träningen? Du kanske inte tycker det är den roligaste timmen under din dag - men du får en massa positiva effekter av det. (Det tog ett halvår eller mer innan jag tyckte att styrketräning inte var en pina. Nu är det en av dagens höjdpunkter för mig. Du vet inte förrän du provat - och då menar jag prova mer än tre gånger.)

Det är inte motivation som driver din träning. Du kan inte tänka dig fram till motivation. Det är din träning som skapar motivation. Bara gör det.

Behöver du hjälp att komma igång?

Då vill jag bli din personliga tränare! Jag är kostrådgivare och PT och erbjuder dig online coaching. Med personligt anpassade träningsprogram och matprogram hjälper jag dig att finna din inre motivation som hjälper dig att både skapa och hålla fast vid din nya rutin. Läs mer om träning och coaching med Stark by StinaP, boka tid för gratis konsultation, kontakta mig eller anmäl dig direkt!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Hur lyssnar man på kroppen? - om skillnaden mellan vilan för kroppen och huvudet, och hur träning kan vara det absolut bästa för att slappna av

Mål vs Varför - om att inte bara sätta mätbara mål för sin träning, utan också fundera på sitt varför

Varför tränar du? Därför tränar jag - om att vara medveten om sina drivkrafter och låta dem hjälpa en upp ur soffan

Föregående
Föregående

Jag är igång!

Nästa
Nästa

Min syn på kostscheman