Du är inte en före- och efterbild

Reklam för egen verksamhet

Hälsa är inte något du jobbar med i 6 veckor eller ens 6 månader och sedan är färdig med. Det finns inte en given tidpunkt när du är klar. Att träna, äta hälsosam mat, vara aktiv och ta sig tid till återhämtning innebär konstanta prioriteringar, och förutsättningarna förändras hela tiden. I vissa perioder flyter det på, i andra är det stress, sjukdom eller annat som kommer i vägen och försvårar. Vår hälsa och hur vi mår är inte rimligt att mäta vid en enskild punkt i tiden, utan behöver ses över en längre period.

Att prioritera sin hälsa är ett ständigt pågående projekt, och inte något som kan sammanfattas i en före- och efterbild på sociala medier. Hur du ser ut efter en period när du fokuserat på träning och mat är inte det viktigaste resultatet - det är hur du mår.

Du är mer än hur du ser ut

En före- och efterbild är bara ett ögonblick i tiden, och du är så mycket mer än hur du ser ut. Du är så mycket mer än muskler, en viss vikt, en viss fettprocent. Jag säger inte att det inte finns samband mellan hälsa, vikt och fettprocent, för det gör det absolut, men att må bra, känna sig stark och frisk är något vi inte mäter med våg, måttband eller före-efter bilder.

En lyckad efter-bild säger inte nödvändigtvis något om hur du mår och känner dig. Det finns många som vittnar om att när de var som mest vältränade / som smalast / hade som mest definierade muskler så mådde de också dåligt: ett överdrivet fokus på mat och träning gav stress, oro, dålig sömn och dålig hormonell hälsa.

Framgångar av en livsstilsförändring

Just nu svämmar instagram över av före- och efterbilder på människor som gått ner i vikt, ofta som en del av en personlig tränares marknadsföring. Jag önskar vi istället kunde prata mer om andra framgångar:

  • Piggare och gladare

  • Sover bättre

  • Orkar mer

  • Starkare i vardagen

  • Bättre resultat på blodprov

Att vara nöjd med det vi ser i spegeln kan absolut vara ett mål eller delmål, och jag håller med om att det kan vara en jättebra drivkraft - men jag tror inte att det ska vara det enda målet, det enda som pushar oss till gymmet, eller det enda vi visar upp. Resultatet och vad du ser i spegeln på en bestämd tidpunkt är inte det viktigaste; det är att du känner dig stark, är glad och mår bra.

Fira framgångarna

Jag önskar också att vi bli bättre på att fira framgångarna, och firar det som inte har med utseendet eller vågen att göra:

  • Tränat alla planerade pass den här veckan

  • Valt mat som ger tillräckligt med energi

  • För en gångs skull känt sig stark i latsdrag

  • Klarat 12 knäböj istället för 10

  • Ätit tillräckligt mycket protein till frukost

  • Inte ätit torra kanelbullar för att de finns där på jobbet, utan valt fredagsmys med familjen istället

Att fira framgångarna handlar om att uppmärksamma dem genom att faktiskt ta dig tiden att berömma dig själv. Visst, du kan köpa blommor, ta sovmorgon, få massage eller laga extra god middag också, men jag tror den mentala uppmärksamheten är väl så viktig (och billigare). Det är alldeles för lätt att fastna i vad man inte gjort eller inte klarat av, och många behöver bli bättre på att också se vad vi har gjort och har klarat av: "Gymmet tre dagar den här veckan, helt enligt plan, så himla bra! Det där mellanmålet före träningen hjälpte säkert till med orken i onsdags! Jag klarade 12 reps istället för 10 på rodden med min tyngsta vikt!"

Vill du ha en coach utan före- och efterbilder?

Då kan jag vara rätt PT för dig!

6 veckor med mig som online coach kan vara starten - eller omstarten - på din träningsresa. Jag hjälper dig med nya vanor, mindset och kunskap som du kommer att ha nytta av långt efter att vi slutat träna tillsammans. Vill du ha ett program som är längre än 6 veckor? Det tycker jag låter alldeles strålande - bara säg till, så kör vi 12 eller 18 veckor istället.

Alla förändringar startar med ett val och några steg i rätt riktning. Jag hoppas att jag blir ditt val, och får gå vid sidan av dig ett tag på din träningsresa. Läs mer om hur online coaching med Stark by StinaP fungerar och anmäl dig direkt! Du kan också börja med en kostnadsfri konsultation eller att skicka ett meddelande med dina funderingar. Jag ser fram emot att höra av dig!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Förändring på 6 veckor - om vad du faktiskt kan uppnå med ett träningsprogram på 6 veckor

Träning ska ge dig energi - om intention, fokus och mindfullness vid styrketräning

Så hittar du rätt PT - om vad du ska tänka på när du väljer PT så att du finner den rätta coachen för dig

Föregående
Föregående

Träningspass på hotellet

Nästa
Nästa

Styrka eller muskeltillväxt - hur många reps?