Träning ska ge dig energi

Reklam för egen verksamhet

Jag lyssnade på en bra och intressant podd med Josefin Dahlberg häromdagen, och blev påmind om hur olika vi kan uppfatta olika typer av träning, och att det är så lätt att vi placerar träningen i olika boxar; att sån är den träningsformen och sån är den här. Samtidigt vet jag att någon annan upplever det helt tvärtom. En del har uppfattningen att yoga och pilates tränar mindfullness och kontakt mellan kropp och själ, medan styrketräning är stressande, hårt och utseendefokuserat - en uppfattning jag inte delar. Men olika träningsformer fungerar olika för olika människor, och också för samma människa beroende på var i livet man är. Jag tänker att det handlar mindre om VAD du tränar, och mer om HUR du tränar.

Hur tränar du - din inställning till träning

Jag tror du får ut mest av din träning om du gör den av kärlek till dig själv. Något du gör för dig själv för att du ska må bra, idag och i framtiden. Träning för att späka dig, straffa dig eller i jakten på att se ut som någon annan kan nog aldrig bli lustfylld - oavsett om du står på en yogamatta eller bland skivstängerna. Du kanske får kroppsliga resultat, men mår du bättre på insidan? Är kroppen din vän som du jobbar med, eller en fiende som du tror jobbar mot dig, och som aldrig gör dig nöjd? Om din inställning till träningen är att det är ett måste och ett krav, istället för något du prioriterar och GER dig själv, blir det svårt att fortsätta träna år efter år.

Träning för energi

Träning ska ge dig energi. Oavsett vad du tränar, behöver du hitta en träningsform som ger dig energi. När träningspasset är slut, ska det kännas lite bättre än innan, både i kroppen och i huvudet. Om du är helt slut, totalt uttråkad eller på dåligt humör efter din träning har du inte hittat rätt träningsform - eller rätt inställning / intention. Det är ingen tillfällighet att det alltid heter “att alla kan finna en träningsform som är kul” - för det är sant. Det kräver lite jobb, tid och nyfikenhet att testa runt. Och att ge det tid! Det räcker inte med ett träningspass för att veta om det är något för dig (jo, ok, ibland kanske). För mig tog det ett halvår med styrketräning innan den där riktiga träningsglädjen infann sig - men den finns å andra sidan kvar nu, flera år senare.

Styrketräning som mindfullness

Jag skrev för ett år sen att jag behövde mer av den introverta träningen, och att jag var tillbaka på min yogamatta för att jobba mer med kopplingen mellan kropp, huvud och själ. Men jag gick tillbaka till att fokusera på styrketräningen på gymmet ganska snabbt, för jag insåg att det är inte på yogamattan som jag skapar mindfullness - det gör jag när jag styrketränar. Det är där jag hittar mitt fokus.

I sociala medier ställs ofta olika träningsformer mot varandra, och inte minst yoga och pilates mot styrketräning. Många gånger handlar det om att man i yoga och pilates arbetar med sin andning, kontakten mellan huvudet och kropp, att känna mindfullness och vara i stunden; ja att finna ett flow. Jag har mycket lättare att finna allt det när jag styrketränar än när jag yogar. Jag är SÅ närvarande när jag tränar med tunga vikter, och om jag inte arbetar med andningen och kroppen som en helhet har jag inte en chans att hantera de där vikterna. Min styrketräning flyttar fokus från ett tjattrigt huvud till en grundad kropp och själ. Jag jobbar MED mig själv, inte mot.

Även efter ett riktigt, riktigt tungt styrketräningspass så går jag därifrån med mer energi än när jag kom, och med en lätthet i både kroppen och sinnet. (Och de gånger jag faktiskt varit helt slut och sliten har det varit efter högintensiv pulsträning där kroppen varit för sliten från start; av stress, för lite sömn eller för lite mat.) Så det är inte träningsformen som är avgörande, det är din inställning och din intention, HUR du tränar, och vad som får dina energier att flöda.

Styrketräning för dig

Att jag brinner för styrketräning, att vara stark och känna sig stark är knappast någon nyhet för dig som läser bloggen. Det betyder inte att jag tycker annan träning är dålig! Men hos mig är det fokus på styrketräning, att bli stark och känna sig stark. Oavsett om du är ny och nyfiken på styrketräning eller van vid tunga vikter så kan jag hjälpa dig med träning och mat som grunderna i en hälsosam livsstil.

 Läs mer om de olika uppläggen, boka in dig på ett gratis rådgivande samtal eller anmäl dig direkt. Du kan också kontakta mig med alla frågor och funderingar du har. Jag ser fram emot att höra av dig!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Förändring utifrån självkärlek - om att skifta fokus och ta hand om sig själv

Vad betyder det att vara stark - om hälsovärldens antingen eller, introvert och extrovert träning, och att vi förändras

Min träningsresa - från blä till personlig tränare - om att det kan ta tid att hitta sin träningsform, och att det förändras över livet

Föregående
Föregående

Våga testa PT-online

Nästa
Nästa

Att kunna träna