Förändring utifrån självkärlek

Reklam för egen verksamhet

Photo by freestocks on Unsplash

Du vill skapa förändring. Du vill sluta med något, börja med något - du vill leva mer hälsosamt. Men varför?

Min träning, ända sen de väldigt osäkra stegen på ett gym för snart tio år sen, har aldrig handlat om straff eller självhat. Det har inte handlat om att jag inte är bra nog. Det har handlat om viljan att ta bättre hand om min kropp och mitt psyke. Om att ge mig själv bättre förutsättningar. En vilja att må bättre, känna mig bättre och se bättre ut. Inte för att jag var dålig som jag var, utan för att jag ville känna mig och se ut på ett annat sätt.

När jag läser inlägg och kommentarer om träning och livsstilsförändringar på bloggar och Instagram förstår jag att så är det inte för alla. Många tränar för att straffa sig för något man ätit, eller för att man ser sin nuvarande kropp som värdelös och dålig. Många skapar egna definitioner av bra och dålig mat, oftast med för stort fokus på lågt energiinnehåll. En del tänker alldeles för mycket på vad de äter, medan andra kanske inte reflekterar tillräckligt.  

Att inte duga som man är

Förändringen får ett fokus på det negativa - att man inte duger som man är. Den som ger sig in i en förändringsprocess får alltför ofta kommentarer från omgivningen på sociala medier om vad den borde och inte borde, om att den är en dålig förebild som vill förändra sig, om hälsohets och kroppsskam och (om det gäller en kvinna) gärna något om patriarket också. Utgångspunkten är att "alla" som vill göra en livsstilsförändring gör det utifrån självhat och en tro att man inte duger. Men det finns andra sätt.

Förändring utifrån självkärlek

När du startar en förändringsprocess, gör du det av kärlek till dig själv, eller gör du det för att du tror att du inte duger som du är? Gör du dina val för att straffa dig själv, eller för att ta hand om dig själv?

Kan du se träning som något du gör av kärlek till dig själv, istället för ett straff för att du åt "för mycket" glass igår eller blev "för mätt" till lunch? Kan du se att träningen stärker dina muskler, ditt hjärta och dina lungor med alla fysiska och psykiska fördelar det ger?

Kan du se att du äter mat av kärlek till dig själv, som ger dig energi, istället för en kamp om minsta möjliga energimängd eller mest möjliga "clean eating"? Kan du se att maten ger dig näring och energi för att orka träna och orka leva, och dessutom ger njutning under tiden du äter den?

Kan du se träning och mat som något du använder som redskap för att ge din kropp och ditt sinne de bästa förutsättningarna? Kan du förändra ditt liv utifrån självkärlek istället för självhat?

Din förändring handlar inte om andras val

Det finns många historier om de negativa och anklagande kommentarerna som kommer till den som berättar om en livstilsförändring (eller för den som berättar om sina hälsosamma vanor kring träning och mat). Om du får höra det, kom ihåg att det inte handlar om dig.

Dina val och preferenser kring livsstil, kropp och vikt är inte kritik mot någon annans val och preferenser. Om du vill äta på ett visst sätt, träna på ett visst sätt, känna dig eller se ut på ett visst sätt så är det inte kritik mot alla de som vill något annat - även om de tydligen kan uppfatta det så. Be inte om ursäkt för dina önskningar och val, de är dina. Du har all rätt i världen att förändra dig precis så som du vill förändra dig. Om någon har ett problem med det, så är det på riktigt deras problem.

Som personlig tränare, kostrådgivare och coach är det inte mina åsikter eller preferenser som ska styra ditt mål eller dina önskningar. Jag kan komma med synpunkter utifrån hälsa, hållbarhet och rimlighet, men det är fortfarande du som styr.

You do you

Självkärlek är fortfarande min drivkraft till förändring och de kortsiktiga mål jag sätter upp. Vill jag känna mig stark på vandringsresan till Alperna? Vill jag känna mig lättare när jag gör chins? Vill jag få mer definierade armmuskler? Vill jag bli bra på att göra få reps tunga marklyft, eller vill jag bli bra på snabba intervaller? Jag lägger upp träning, mat och, till viss del, livet efter det jag vill just nu. 

Om du vill satsa på hälsa och välmående, ta inte åt dig av kritik. Välj det du mår bäst av. Dina val är inte en kritik mot andras val, de är helt enkelt dina val.

Jag vill gärna bli din coach och hjälpa dig med träning, mat och hälsosamma val. Du kan läsa mer om de olika uppläggen och sedan välja om du vill anmäla dig direkt eller först boka tid för ett gratis rådgivningssamtal. Har du frågor kan du alltid skicka meddelande eller mail - jag ser fram emot att höra av dig!

Några blogginlägg jag tror kan intressera dig:

Att skapa förändring - om olika sätt att skapa förändring, beroende på vem du är som person

Vad betyder det att vara stark? - om att skapa balans mellan en stark kropp och ett starkt sinne

Mål vs Varför - om att finna sina mål och sitt varför och få hjälp när det blir tufft

Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd - om att välja mat som gör gott på lång sikt

Föregående
Föregående

Sommarläsning

Nästa
Nästa

Att missa sitt träningsmål