Vad betyder det att vara stark?

Reklam för egen verksamhet

Vad betyder det att vara stark? Är det att ta sin kroppsvikt x 1,5 i marklyft och att bänkpressa över 100 kg? Är det att oavsett vad som händer i livet, gå till gymmet och genomföra sina 4 pass per vecka och träna med tunga vikter, progression, hög intensitet - och kanske hoppa över de där deloadveckorna för att inte förlora muskelmassa? Betyder stark detsamma som No pain no gain, go hard or go home?

Är det den typen av stark jag menar med mitt namn, Stark by StinaP?

Nej, det är det inte. Mitt mission är att känna sig stark, och att vara stark. I kroppen och i huvudet. De senaste månaderna har jag funderat mycket på det här. Känslan att vara stark, och att vara stark i sinnet. Jag har haft det intensivt, med mycket stress och oro, och livet har inte alltid blivit som jag önskat. Jag fokuserade på att behålla mina träningsrutiner, och var stundtals förundrad över hur stark kroppen kändes trots att jag var sliten mentalt. Kroppen är fantastisk tänkte jag, trots sömnbrist, ofrivilligt kaloriunderskott och för hög stressnivå bara fortsätter den göra det jag ber om.

Kroppen är fantastisk, men det räcker inte att kroppen är stark om inte sinnet är starkt, och det har blivit mitt fokus på senaste tiden. Jag har skalat ner styrketräningen och gett mig mer tid till lugnare rörelse och reflektion. Hård träning är en stress för kroppen, och om det inte finns tillräckligt med återhämtning kommer vi inte att bli starkare och må bättre, oavsett hur många träningspass vi klämmer in. Tvärtom. Men när kroppen och sinnet är stressat och oroligt kan det vara ännu svårare att finna lugn och reflektion - trots att det är då vi behöver det. Som med så mycket annat är det i goda perioder vi ska bygga upp ett överflöd, så att vi har resurser i tuffare tider.

Hälsovärlden är antingen eller

När jag tittar på hälsovärlden (som den framstår i sociala media) så är den så här tvådelad. På ena sidan är det go strong or go home, klara, starka färger och hög musik på gymmet, glutes & abs och ständigt nya fysiska utmaningar. Det är extrovert och utåtriktat. På andra sidan är det långsamma kroppsviktsövningar, mindfullness, acceptans, dämpade naturfärger och namaste. Det är introvert och reflekterande. Det är så lätt att tro att det är så här svart-vitt, och att man måste träna antingen det ena eller det andra.

 Extrovert och introvert träning

I ganska många år har jag mått bra av den extroverta träningen som en motvikt till min mer introverta personlighet. Men när mitt liv blivit mer extrovert, och också påverkat av all stress och oro (behöver jag nämna krig, inflation, räntehöjningar och potentiell lågkonjunktur?) så behöver jag mer av den introverta träningen.

Nu sitter jag på min yogamatta igen, räknar mina andetag och övar på att stilla sinnet. Accepterar det jag inte kan förändra, och ger positiv energi till allt det jag kan påverka.

Arbeta med balans - kroppen och sinnet

Att arbeta med balans och att vara stark både i kroppen och i sinnet vill jag ska bli tydligare i Stark by StinaP. Jag vill inte att det ske se ut som att det bara är fokus på resultat på gymmet eller i kroppen. Vi behöver arbeta med sinnet också. Balans. Go strong och namaste. Glutes och mindfullness. Nya utmaningar och acceptans. Styrka och kraft å ena sidan, och reflektion och närvaro å andra sidan. Balans.

Vill du bli coachad för att arbeta med din balans? Bli stark i kroppen och sinnet? Anmäl dig, eller ta först kontakt för att höra mer om hur vi kan arbeta tillsammans.

Föregående
Föregående

Hur lyssnar man på kroppen?

Nästa
Nästa

Mål vs Varför