Så tränar en personlig tränare

Reklam för egen verksamhet

Stina gör axelpressar med hantlar på gymmet

Jag har skrivit en hel del om regelbundenhet, att skapa sina vanor och rutiner och att hålla sig till dem. Att man blir bra på det man tränar. Att det krävs uthållighet för att bli starkare, bygga muskler och se resultat av sin träning. Jag har skrivit om att pusha på även om huvudet tycker du ska vila - och också om att ta det lugnare när kroppen faktiskt behöver vila. Många träningsråd du ser på sociala medier handlar om att göra jobbet. Do the work, och sen kan du skörda framgångarna. Och det är sant.

Det betyder inte att du ska träna på samma sätt år ut och år in, eller ens varje månad. Det behöver också anpassas till resten ditt liv - för utan återhämtning får du inte några resultat. Jag hade ett intensivt 2022 - så jag skruvade ner intensiteten på träningen. Färre pass och kortare pass. (Jag blev starkare i alla fall!)

Undvik mellanmjölksträning

Men lika självklart som att skruva ner träningen när det är mycket i livet, så gäller det att skruva upp träningen när det är lite mindre i livet. Om du är som mig, kan det nämligen vara lätt att bli lite lat och bara göra mellanmjölksträning. Träning som absolut får dig att må bra, men inte ger så mycket utveckling. Det är så lätt att fortsätta med samma vikter, samma antal repetitioner, samma övningar för man är lite bekväm. Och utan utveckling är det lätt att tappa motivationen - det händer ju inget!

Så just nu, när jag har ganska mycket tid, har jag ökat intensiteten i träningen. Jag gör tre helkroppspass styrketräning i veckan. De är längre än innan, 80-90 minuter, och jag kör ganska tungt. Inte helt till failure*; men bara några enstaka repetitioner kvar i tanken (reps in reserve*). Dessutom springer jag intervaller en gång i veckan, och gör korta yoga- eller stretchingsekvenser övriga dagar. Intervallerna behöver jag för att få till min konditionsträning eftersom jag inte cyklar så mycket nu, och yoga / stretching behövs som motvikt till den tunga styrketräningen. Jag räknar med att den här tunga fasen kommer att pågå totalt kanske 4-8 veckor, och med några lättare deloaddagar vid behov. Sen beror det på hur livet utvecklar sig - hur kommer min vardagsrörelse att se ut och hur mycket tid kommer jag att ha? Då gör jag ett nytt träningsupplägg till mig!

Träningsupplägget

Det är med andra ord en väldig massa parametrar att ta hänsyn till!

  • Tid. Hur många pass i veckan, och hur långa kan de vara?

  • Mål. Vad är fokus den här perioden?

  • Styrka - rörlighet - kondition. Behöver alla delar göras på gymmet, eller sker vissa av sig självt? Om jag t ex cyklar 1 mil om dagen behöver jag antagligen inte träna mer kondition än det.

  • Återhämtning. Vilka möjligheter har jag till återhämtning? Är det väldigt stressigt på jobbet / studierna eller om det är stökigt i privatlivet har jag inte samma möjlighet till återhämtning som när allting rullar på. Och utan återhämtning, inga resultat. Kroppen kan inte stressas på alla fronter i livet samtidigt.

  • Progression. Oavsett allting annat så behöver det finnas en utveckling. Lite tyngre vikter, några repetitioner till.

Jag vill bli din personliga tränare!

Om jag programmerar din träning tar jag så klart hänsyn till allt det där! Och om du berättar att nu är det en tokigt stressig period på jobbet, ja, då hjälper jag dig med att skala ner och anpassa din träning under den perioden. Eller om du får loss mer tid och kan träna ett pass till per vecka - ja, då fixar jag det också. Jag är en flexibel coach som vill se dig lyckas.

Kontakta mig via mail eller via kontaktsidan, boka tid för en kostnadsfri konsultation eller anmäl dig direkt! Oavsett hur vi startar din resa så kommer det att bli bra. 

*Köra till failure. Göra så många repetitioner du kan, så att du faktiskt misslyckas på sista lyftet. Bra att göra ibland, för att se att du är så mycket starkare än du tror, och för att verkligen driva på utveckling av styrka och muskeltillväxt. Inte bra att göra för ofta, för du ska kunna återhämta dig till nästa pass.

*Reps in reserve. Hur många imaginära repetitioner har du kvar? Tänk dig att du ska göra 10 repetitioner på vikten X. När du gjort de 10, hur många till tror du att du hade kunnat göra? 5 till? Då har du för lätt vikt. Lägg på mer vikt nästa set. Det ska vara så tungt att du bara skulle klara 2-3 repetitioner till. Du klarar fler än tror! Ibland är det värt att testa: hur många repetitioner kan du få till med fortsatt god teknik? Lyssna gärna på PT-Podden och avsnitt 176 Junk Volume - finns där poddar finns.

Föregående
Föregående

Att vara en tränande person

Nästa
Nästa

Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd