Tappa träningsrutiner & tappa muskler

Jag är snart tillbaka!” skrev jag. ”Nu ser jag fram emot en riktigt bra träningshöst utan avbrott!” skrev jag också. Så blev det inte.

Uppehåll i träningen - när livet händer

Efter semestern kom först en massiv förkylning (nej, inte covid-19) som hade mig utslagen i en vecka. Sedan gjorde jag ett bra och genomtänkt uppstartspass på gymmet, men min hjärna hade större kapacitet än musklerna och jag fick skrattretande träningsvärk. När den lagt sig var det dags för vaccindos 2 och jag blev liggande med feber igen. Jag kunde riktigt känna hur musklerna krympte och försvann.

Man kan inte säga att jag var motiverad när jag gick till gymmet i söndags. Jag tänkte mest på hur jobbigt det skulle vara och hur trött och svag jag skulle känna mig. Det säger sig självt att det var precis så det kändes. Det var SÅ SVÅRT att acceptera att jag inte var där jag var för 2 månader sen. Efteråt kändes det förstås bättre; jag var igång igen. Varje pass kommer att kännas lite bättre. Det blir bra.

Att träningen inte blivit som jag önskat under 1 månad har väldigt lite betydelse i hela mitt långa träningsliv. Men det bekräftar också ett av mina skäl till varför jag tränar: för att inte sluta träna. Gör inte uppehåll. Tappa inte träningsrutinerna. För det är sånt motstånd i att komma tillbaka. Det är enklare att hålla en rutin än att starta upp den. (Att det är ett av mina skäl till att jag tränar betyder inte att jag är bra på följa den. Jag glider snabbt ur vanorna när jag inte har mitt gym tillgängligt. Men jag jobbar på det!)

Jag var lite mer pepp och motiverad när jag gick iväg igår, och kände mig lite starkare och med lite mer kroppskontroll än i söndags. Jag ser fram emot träningen på fredag, och tror det kommer att bli ett bra träningspass där jag känner mig lite starkare igen.

Känsla vs vetenskap - hur snabbt tappar vi muskelmassa och styrka?

Men det här är hur jag känner. Vad säger vetenskapen? Hur snabbt tappar vi muskelmassa och styrka? Först ska vi komma ihåg att den mesta forskningen är gjord på unga män. Men för det mesta kan vi ta det lugnt med ett träningsuppehåll för att livet händer (Semester! Förkylning! Vaccin!). Det tar 2-3 veckor innan muskelmassan börjar brytas ner (om du inte är helt sängliggande) och den byggs snabbt upp igen tack vare muskelminnet. Muskelstyrkan bibehålls i 3-4 veckor utan träning, och tack vare muskelminnet är det enklare att komma tillbaka till där man var innan. Att musklerna ser plattare ut efter bara en vecka beror på att de tappat vätska och glykogen. Här finns en bra sammanställning av forskningsstudier.

Så ja, antagligen har jag blivit lite svagare de senaste 8 veckorna. Men det sitter mest i huvudet, och det jag tappat är snart tillbaka.

Föregående
Föregående

Varför tränar du? Därför tränar jag

Nästa
Nästa

Semesterträningen