Tips för att träna i sommar

Reklam för egen verksamhet

Så är den till slut här - sommaren! Långa, ljusa dagar, sol och bad, tid för familj och vänner, avslappning, utflykter och äventyr. För de allra flesta betyder det också semester och ledighet, en efterlängtad paus från rutiner och möjlighet att vara spontan och avslappnad. Det är semester från hela livet, inte bara från jobb eller studier. 

Att få en paus från stressiga morgnar, åka till jobbet i hällregn och slippa trängas med alla andra i mataffären klockan fem är så klart trevligt, men en del av dina rutiner handlar ju om att du ska må bra: planera och laga mat som ger dig glädje, näring och energi, träning och kvällspromenader. Att bara strunta i allt det i fyra veckor - eller längre - kommer kanske inte att få den effekt du önskar dig. Det som känns lyxigt och dekadent första veckan är inte nödvändigtvis det som ger dig energi och glädje den fjärde veckan…

Men först och främst - om du känner att du verkligen, verkligen inte VILL träna under sommaren eller kanske bara under en specifik semestervecka, men att du har konstant dåligt samvete för det - sluta genast med det dåliga samvetet och ta din paus. Gör ditt val och äg det, så kommer du att njuta mer både av semestern och träningen när du sedan börjar igen. Tillbringa inte din ledighet med "jag borde…" för det blir inte kul. Din nuvarande styrka och kondition kommer inte att försvinna efter fyra dagar, och all den tid du lagt på träning senaste året kommer du att ha med dig när du börjar igen. Många gånger kan kroppen må bra av en kortare period* med mindre intensiv träning, eller ingen alls! Med det sagt kommer det kanske ändå vara en liten uppförsbacke när du ska starta upp dina rutiner igen. Var medveten om det, var snäll mot dig själv i uppstarten, och tänk på att du haft en skön sommar där du gjort precis som du ville!

Men om du är som jag, som vill fortsätta med träningen eftersom den ger dig så mycket positiva känslor i kroppen och i huvudet, och som inte vill sätta igång igen till hösten utan bara fortsätta, då har jag fem råd till hur sommarträningen och semesterträningen kan bli riktigt bra. För vi ska vara ärliga med att det är svårt - och kanske inte heller så lockande - att hålla fast i sina exakta träningsrutiner när alla andra rutiner är borta. Så förändra och anpassa träningen istället för att pausa!

Förändra din träning

Träningen behöver inte se likadan ut som resten av året, men att helt lämna dina träningsvanor under sommaren kommer antagligen att göra dig trött, rastlös och svårstartad till hösten. Det bästa sättet att komma igång med träningen under hösten är att inte sluta med den under sommaren - utan bara att förändra den. Kanske ändrar du från 4 pass på gymmet i veckan till 2, och lägger till uteträning med familjen i trädgården, ett intervallpass i skogen eller yoga i parken? Kanske har du äntligen tid att gå till gymmet 4 dagar i veckan istället för bara 2? Kanske tränar du 30 minuter hemma varje morgon, istället för 90 minuter ett par gånger i veckan? Kanske ska du ersätta din vanliga träningssplit* med helkroppspass, kanske vill du träna mer högintensivt eller mer utomhus, träna med vänner eller familj eller äntligen träna på egen hand?

Anpassa din träning

Är du i sommarstugan och har inte tillgång till ditt gym? Då är det kanske inte tunga knäböj du ska fokusera på i sommar, utan muskeluthållighet och rörlighet med en lättare kettlebell? Träningspassen kanske inte blir din sköna egentid, utan skratt och lek med familjen där alla kan vara med? Att ersätta din träning med extra mycket vardagsrörelse - vandringar och hikes, strandtennis, cykelutflykter och paddelturer - kan vara precis det du behöver för både kropp och själ.

Planera din träning

Precis som du planerar din träning resten av året, planera den under sommaren. Vilka dagar kan du träna? Vilka tider på dagen passar bäst under sommaren? Kanske vill du riva av träningen på morgonen för att ha hela dagen fri till annat, eller föredrar du att träna mitt på dagen när du äntligen har möjlighet till det? Ta en halvtimme på söndagkvällen och lägg in dina pass i kalendern, så du vet när du ska träna - och vad du ska göra. Det är lättare att flytta ett pass från torsdag eftermiddag till torsdag kväll än att det inte finns där alls.

Testa ett nytt gym

Finns det något kul gym dit du åker på semestern? Kör ett träningspass eller två där! Det ger otroligt mycket energi att träna i en ny miljö bland nya människor. Kanske finns ett utegym som verkligen inte lockar i mars, men som kan bli trevligt i solen? Även om du är hemma under semestern kan du få ny energi av att gå till ett gym du inte brukar gå till.

All träning är bra träning, all rörelse är bra rörelse

Om du tränar framförallt för att må bra så kommer du att känna välmåendet även med färre och kortare träningspass under en period, framförallt om du samtidigt får mer aktivitet och rörelse. Promenaderna, cykelturerna, leken, badandet - allt är rörelse som din kropp och huvud mår bra av. Styrketräning som är lättare och kortare än dina vanliga ger också resultat och välmående, och en joggingtur på 15 minuter är fortfarande en joggingtur.

Så lägg upp träningen över sommaren på det sätt som passar dig bäst, och sluta inte med den bara för att du inte kan träna som du brukar göra. Anpassa och förändra, planera, testa något nytt och glöm inte att all träning och rörelse är bra. Jag tror att om du inte tränar alls under sommaren så kommer du snart att känna dig rastlös och märkligt trött i kroppen och huvudet. Din kropp behöver träning och rörelse, så varför inte ge den det även under sommaren?

Tro mig, jag vet hur svårt det är att hålla igång sin träningsrutin när alla andra rutiner försvinner. Men jag vet också hur otroligt bra jag mår av att fortsätta med träningen på ett eller annat sätt, under hela sommaren. Allt är bättre än inget.

Vill du ha hjälp med träningen under sommaren? Anmäl dig så sätter vi ihop ett personligt träningsupplägg som passar dig i sommar, oavsett om du är hemma, i husvagnen eller sommarhuset.

 

*Kortare period - då pratar vi om 2-4 veckor. Är det längre än så kommer du att märka skillnad på din prestation på ett tydligare sätt.
*Träningsspilt - hur du delar upp dina träningspass. Kanske tränar du helkropp. Kanske är din träningssplit överkropp och underkropp, eller push, pull, legs. Eller något annat.

Föregående
Föregående

Uppdatering pågår!

Nästa
Nästa

Tyngre knäböj men sämre teknik