Tyngre knäböj men sämre teknik

Reklam för egen verksamhet

I mitt inlägg om att ingen tittar på dig på gymmet så hade jag med den avslutande punkten att hen kanske skulle ha lite färre kilon i sin övning. Det kanske du också ska ha? Det behöver jag i alla fall säga till mig själv med jämna mellanrum - och till de jag tränar.

När egot tar över - tyngre vikter men sämre teknik

Ett sätt att klara av tyngre vikter är nämligen att göra mindre av övningen. Ta en knäböj - squat - som exempel. Om du knäböjer så långt ner du kan, i hela ditt rörelseomfång, så kommer det att vara jobbigare än om du bara knixar lite med knäna. Har du en vikter inblandade, så kommer det absolut att vara enklare med en grund knäböj än en djup knäböj.

Om du gör bicepscurls, så kommer det att vara lite lättare att sätta hela överkroppen i gungning för att få upp vikterna.

Gör du chins är det enklare att åla dig upp än att göra den strikt med rak core och raka ben.

Om du gör marklyft, så är det lite lättare att släppa skivstången i marken, istället för att kontrollerat sätta ner den igen.

Men du kommer inte nödvändigtvis få bättre resultat.

Låt oss titta närmare på dina knäböj

Flera studier visar att djupare knäböj (där låren är parallella med golvet eller lite djupare) ger större muskeltillväxt i rumpa och framsida lår, och vill du bli stark i djupa knäböj är det djupa knäböj du ska träna. Det vill säga, du blir stark på det du tränar. Tränar du grunda knäböj kommer du att bli starkare i just det, men det kommer inte att kunna översättas till styrka i djupa knäböj, men framförallt får du lite sämre muskeltillväxt, och lite sämre stryka.

Men det är lätt att hålla för hårt i att man hela tiden ska utvecklas och utmana sig själv, och lägga på något kilo extra varje gång man tränar, trots att kroppen inte hunnit med och blivit starkare. Man lägger på och lägger på, och gör övningen med sämre teknik (gunga våldsamt i bicepscurlen) eller med sämre rörelseomfång (bara niga lite lätt med skivstången i knäböj, istället för att komma ner till parallellt med golvet) för att klara av den viktökningen.

Det är då man vänligt får be sitt ego att kliva åt sidan, och fortsätta med de vikter man hade veckan eller månaden innan. Annars kommer du att få ut mindre av din träning på sikt, och du vänjer kroppen vid fel rörelsemönster (och då blir det svårare att lära sig rätt igen). Du får mer ut av dina knäböj om du jobbar med 50 kilo till parallellt, än niger på 75 kg. Fast det kan vara lite tufft för egot, och instagram-inlägget blir inte lika imponerande. Framförallt om du har tränat några år, så märker du att utvecklingen går långsammare, och att du inte kan öka med med flera kilo från pass till pass.

Från instabila knäböj till tunga knäböj

I slutet av 2020 märkte jag att mina knäböj inte var lika djupa som innan, och att jag inte vågade gå hela vägen ner med alla de där vikterna på skivstången. Jag var rädd att fastna där nere och inte komma upp, så knäböjen blev grundare och grundare. Det kändes osäkert och instabilt. Så det var bara att backa, och börja om. Jag minskade vikterna med många kilo, och började nöta teknik och rörlighet igen. Tränade barfota, utmanade rörligheten, och arbetade med att känna mig trygg med tunga vikter. Långsamt kunde jag öka vikterna, och nu har jag med marginal passerat min tidigare träningsvikt, har bättre teknik, och känner mig inte heller osäker. Jag gör djupa, tunga, fina knäböj - men det är för att jag lade egot och viktplattorna på hyllan, och började om.

Effektivisera din träning

Så när du nu ändå är på gymmet och lägger tid på träning, är det inte lika bra att använda tiden så effektivt som möjligt och få ut så mycket du kan av varje övning? Du är inte bättre på gymmet för att du använder fler viktplattor än hen som står bredvid. Du är bättre när du tränar utifrån dina förutsättningar. Och när du vet att du gör det, då kommer du att vara väldigt nöjd med dig själv och vikten du tränar med.  

Behöver du hjälp med träningsprogram, teknik, utveckling eller med egot? Välj vad du behöver hjälp med och anmäl dig, så är ditt nya träningsprogram inte långt borta! Du kan självklart börja med en gratis konsultation, eller ta kontakt med mig för dina frågor.

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Specificitet - du blir bra på det du tränar - om att välja vad du vill bra på så att du kan träna på att bli bra på det

Varför tränar du? Därför tränar jag - om att finna sitt varför i träningen och hur det kan hjälpa dig upp ur soffan

Progression - du behöver öka utmaningen - om varför du inte kan fortsätta träna på samma sätt som för ett halvår sedan

Föregående
Föregående

Tips för att träna i sommar

Nästa
Nästa

Mellanmål efter träning - chiapudding med extra protein