Specificitet - du blir bra på det du tränar

Innehåller reklam för egen verksamhet

Det låter ganska självklart när jag skriver det, eller hur? "Du blir bra på det du tränar" Och ändå kan det vara svårt i praktiken.

Lyft din egen vikt

Du vill kunna lyfta din egen vikt i marklyft. Ett fullt rimligt mål för de flesta. Du googlar och hittar en massa bra övningar för att bli starkare och kunna ta fler kilon i marklyft, och du tränar dem på gymmet, flera gånger i veckan. Blir du starkare och bättre på marklyft? Kanske. Lite. Men inte lika mycket som om du verkligen arbetar med dina marklyft. Färre repetitioner med tyngre vikt för ökad styrka. Fler repetitioner med mindre vikt för att nöta teknik och öka explosiviteten. Med paus för att förbättra greppstrykan. Ökande vikter, månad för månad. Och tålamod.

Från att jag för första gången gjorde marklyft på 15 kilo, till mitt första lyft på 100 kilo, så tog det 4,5 år. (Nu är min kroppsvikt inte 100 kilo, och jag säger inte att det kommer att ta 4,5 år för dig. Kanske 2 år. Eller 6 år.) På den suddiga bilden ser du hur glad jag är över de där 100 kilona, i juni 2019.

Fyra och halvt år, uppskattningsvis 400 träningspass med marklyft, och otroligt många repetitioner och kilon.

Träna på det du vill bli bra på

Du blir väl inte avskräckt? Jag hoppas du blir inspirerad. Du kan gå från total nybörjare till att lyfta din egen kroppsvikt på bara några år! Du måste inte ha tränat sen barn. Du måste inte ha tränat som vuxen. Det räcker att du gör det idag, på fredag och sen fortsätter med det. Du kommer både att bli stark, känna dig stark - och få den härliga känslan av att du faktiskt genomför arbete för att nå dina mål. Men för att bli bra på det du vill, då måste du träna på det. (Tycker du marklyft är svintråkigt? Sätt ett annat mål! Sätt dina mål efter vad du tycker är roligt och vad du vill kunna, men tro inte att du kommer att bli starkare i marklyft om du aldrig gör det. Däremot kan du bli en mästare på militärpress!)

Följ ett träningsprogram som är anpassat till dina mål

Det här är också en av anledningarna till att det är klokt att följa ett program som är anpassat till dig. Om du följer vilket-program-som-helst från internet eller gör samma pass som hen på instagram, blir du ju bra på vad DOM vill bli bra på - inte vad du vill bli bra på.

Ibland är det svårt att veta hur träningsprogrammet ska se ut för att fungera för dig. Ibland kan motivationen vara långt borta, och soffan locka extra mycket. Och ibland behöver man någon som peppar och liksom förväntar sig att du har varit på gymmet två gånger den här veckan. Då kan du ha mig som personlig tränare och coach online. Oavsett om du vill lyfta din egen vikt i marklyft, eller bara slippa ha ont när du reser dig ur soffan, så hjälper jag dig så att du kan nå dina mål. Anmäl dig direkt eller boka en kostnadsfri konsultation så är du igång!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Progression - du behöver öka utmaningen - om att träningen kommer fortsätta vara tung och jobb, oavsett hur stark och snabb du blir

Hur tränar en personlig tränare? - om vad jag tänker på i min egen träning, och hur jag kommer att tänka kring din träning

Min träningsresa – från blä till personlig tränare - om hur träning blev en självklar del av mitt liv

Föregående
Föregående

Träning och menscykeln

Nästa
Nästa

Träningsmyten: “Ingen tittar på dig på gymmet”