Att missa sitt träningsmål

Reklam för egen verksamhet

Photo by John Oswald on Unsplash

100 pass före midsommar sa jag glatt på instagram i påskas - och insåg snabbt att det skulle betyda runt 5 pass i veckan. En månad före midsommar låg jag ändå helt i fas, hade tränat totalt 80 pass sen nyår och 20 pass kvar på fyra veckor. Det ska nog gå bra så länge jag inte blir sjuk sa jag.

Jag blev sjuk. Det blev inga 100 pass före midsommar.

Att missa sitt träningsmål

Nu var det här inget blodigt träningsmål för min del; det var ett kul sätt att motivera mig lite extra och hålla momentum uppe. Jag gillar jämna siffror så 100 pass före midsommar kändes rimligt. Dessutom hade jag en annan tanke med målet - att vara i riktigt bra form till min vandringsresa till Österrike.

Så när jag blev sjuk i början på juni insåg jag att 100 pass kunde bli svårt, men så länge jag blir frisk före resan kändes det okej. Lite irriterande att missa en så bra siffra, absolut. Och jag tycker verkligen inte om att bli sjuk, eller att tappa mina träningsrutiner.

Att missa en annan typ av mål, en viktig tävling till exempel, det är något annat. Då behöver man hantera sin besvikelse och frustration. Så jag pratar inte om elit eller de som verkligen har externa prestationsmål.  Men vi som tränar mer för hälsa och välmående, och som sätter träningsmål visserligen för prestation, men för vår egen prestation, vi kan hantera våra träningsmål lite annorlunda. Absolut att ta dem på allvar, men inte blodigt allvar. Oavsett om det är att klara en viss övning, klara en viss vikt eller ett visst antal pass - vi kommer att komma dit. Bara lite senare än vad vi kanske ville och hoppades på. Jag kommer snart ha gjort 100 pass i år - de blev bara inte före midsommar. Det handlar om att inte sluta.

Mål vs varför

Och det handlar om att komma ihåg sitt varför. Jag tränar ju som sagt för hälsa och välmående - idag men också långt in i framtiden. Vad spelar det för roll att jag missar träningen i 2 veckor när jag tränar för min hälsa om 20 år? Just det, det spelar verkligen ingen roll för den stora bilden.

Målet är det som skapar driv och motivation här och nu. Konkret och möjligt att uppnå, inom en rimlig framtid. 100 pass före midsommar. Kroppsvikten i knäböj. Springa 1 mil. Det är sprinten. Men mitt varför, det är ultraloppet. Att känna mig stark, och att vara stark. Det här året, och vartenda år i framtiden, så länge det bara är möjligt.

Så hur gick det med vandringsresan? Den där förkylningen höll i sig över två veckor, men på avresedagen vaknade jag helt frisk, och jag kände mig helt och hållet stark och frisk under dagarna i Alperna. Jag var faktiskt märkbart snabbare och starkare än jag har varit tidigare resor, och det gjorde mig både tacksam över vad kroppen klarar, och stolt över vad jag åstadkommit med min träning.

Det kommer fler 100-pass utmaningar när jag har lust med det - eller andra träningsmål. Nu ska jag skriva träningsprogram för sommaren och se till att börja med det direkt, så att jag verkligen är igång - det blir semesterträning fram till september!

Jag vill hjälpa dig med dina mål

Vill du ha en personlig tränare och kostrådgivare som hjälper dig både med dina kortsiktiga mål och med ditt långsiktiga varför? Då är jag rätt coach! Du kan läsa mer om de olika uppläggen och sedan välja om du vill anmäla dig direkt eller först boka tid för ett gratis rådgivningssamtal. Har du frågor kan du alltid skicka meddelande eller mail - jag ser fram emot att höra av dig!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Mål vs Varför - om hållbar träning som kräver både mål och varför

Varför tränar du? Därför tränar jag - om vad som får mig till gymmet, även de dagarna jag inte riktigt har lust

Sommarträning - om hur du kan tänka kring träningen i sommar

Föregående
Föregående

Förändring utifrån självkärlek

Nästa
Nästa

Sommarträning