Att kunna träna

Reklam för egen verksamhet

Stina sitter på en sten på ett fjället Lövstakken och ser ut över Bergen och havet

Vissa saker är lätta att ta för givet - till exempel att kunna gå till gymmet och träna så ofta jag vill. Jag har tänkt på det ofta den senaste tiden, vilket privilegium det är att kunna göra det. Jag kan gå långa promenader, fjällvandra och cykla vart jag vill, och jag kan gå till gymmet och styrketräna. I dessa tider känns det som en stor förmån.

Jag är hel. Jag har ingen skada som begränsar mig eller gör ont någonstans. Jag kan pusha på ganska bra, för kroppen är stark och den håller, och den blir fortfarande starkare och starkare. Och jag är frisk.

Jag har tid. Jag kan lägga ett par timmar om dagen på rörelse och träning, med allt från promenader till intervaller till tung styrketräning. Jag styrketränar så klart inte alla dagar i veckan, men jag rör mig varje dag. Och även om det känns stressigt ibland, har jag blivit så van vid att prioritera rörelse och träning att jag nästan alltid får till den. Lite anpassat efter livet så klart, men jag får till det utan att slå knut på mig själv. Vilken förmån det är!

Jag har råd.

Jag har kunskap och känner mig själv. Jag lär mig nytt, testar nya övningar och nya upplägg och ser vad som händer, men jag kan också gå tillbaka till det som fungerat bra tidigare och fortsätta utmana mig där. Jag ser resultat av det arbete jag lägger ner, vilket skapar ännu mer lust, drivkraft och motivation.

Prioritera träningen även i mörka tider

Vi är mitt i en tid som är svår och tuff på många olika plan, med pandemi, inflation, höga räntor och gängkriminalitet. Det är krig och terrordåd i omvärlden och lidandet för oskyldiga och barn går knappt att ta till sig. Samtidigt pågår livet här och nu, och det är lätt att känna skuld över att man själv har det bra. Lätt att känna att vad är poängen med att jag skaffar träningsapp och gör tunga knäböj när världen brinner?

Samtidigt är ohälsa, med bland annat stillasittande och dålig mat, ett stort problem för både individer och samhället.

Jag tar det inte för givet att jag kan träna. På mina träningspass de senaste veckorna har jag tänkt på hur lyckligt lottad jag är som kan fortsätta göra det jag mår så bra av och tycker är så roligt. Jag är tacksam för att jag har möjligheten att träna, att jag får ha känslan av att vara stark. Det bidrar med så mycket positivt i mitt liv. Jag är också lite stolt över att jag använder den förmånen och möjligheten jag har just nu - man vet aldrig vad som händer nästa vecka.

Så kanske, om det tar emot att träna för det är tråkigt och stressande och det regnar småspik, så kan det underlätta att tänka på hur fantastiskt det är att du ändå har möjligheten? Du har möjligheten att göra något bra för din kropp och ditt sinne, och du är på väg till gymmet för att ge dig själv den presenten. Kanske kan det kännas lite lättare då? Att börja se träning som något du gör av kärlek till dig själv, och som en förmån som du kan använda just nu?

Vill du börja träna?

Jag VET att alla inte tycker om träning, och att gymmet kan kännas som ett ganska skrämmande ställe. Jag VET för jag var där själv för inte så många år sedan. Men både kärleken och tryggheten till träning har vuxit sig stark hos mig sedan dess, och jag är säker på att du kan uppleva samma sak. Men du behöver öppna upp för det, och kanske behöver du också någon som stöttar dig.

Jag vill stå vid din sida, oavsett om du aldrig tränat eller tränat länge. Läs mer om online coaching, träning och mat, och anmäl dig här. Du kan också boka tid för ett gratis, rådgivande samtal eller skicka hur många frågor du vill. Jag ser fram emot att bli din PT!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Min träningsresa - från blä till personlig tränare - om att hata skolgympan och ändå ha gymmet som sitt happy place

Att vara en tränande person - om att du som väljer att vara en som tränar; oavsett vad du gjort tidigare i livet

Förändring utifrån självkärlek - om att förändring inte handlar om självhat eller att något är dåligt, utan att du ser möjligheten för något ännu bättre

Föregående
Föregående

Träning ska ge dig energi

Nästa
Nästa

Kreatin för kvinnor (och män)