Träningsåret som gick och träningsåret som kommer

Reklam för egen verksamhet

Summerar träningen 2023 och laddar för 2024

Jag hoppas du har haft en underbar jul! Men när tomten lämnat och granen börjar se lite dammig ut är det inte bara jag som börjar blicka framåt, och känna längtan efter att sammanfatta året som gått och fundera på nästa. Hur blev mitt år? Vad vill jag behålla, ha mer av och ha mindre av? Hur vill jag ha det och känna det 2024? Hur blev träningsåret 2023 och hur ser planerna ut för träningsåret 2024?

Träningsåret 2023 - ett år med variation

Jag har haft ett träningsår med mycket variation. Dels för att min vardag har sett olika ut, men kanske mest för att jag tycker om att testa nya träningsupplägg och vill ha den där variationen. Det brukar vara lagom att hålla ett upplägg i 3-4 månader innan jag vill ha något nytt. Det betyder inte att alla övningar byts ut, långt därifrån, men jag paketerar dem på olika sätt vad gäller antalet repetitioner, kilon, tempon och kombinationer. (Precis som när jag skriver träningsupplägg till dig som kund!)

Jag började året med långa helkroppspass och korta yogastunder, fortsatte med ett upplägg med snabbare pass för överkropp och underkropp och jagade 100 pass före midsommar (det fick jag inte till på grund av en envis influensa, men jag var hel och frisk till vandringen i Österrike och det var viktigast). Under sommaren körde jag helkroppspass med många repetitioner, högre puls och explosivitet, och det fick mig att längta till höstens upplägg med riktigt tunga lyft, framförallt i marklyft och knäböj.

Tyngre blev det verkligen under hösten, men inte så mycket löpintervaller och yoga som jag såg framför mig när jag lade höstens plan där i soliga augusti. Jag blir visserligen starkare av att lyfta tungt, men jag blir också lite stelare och det vill jag inte vara. Planen var ju onlineyoga 1-2 dagar i veckan, men den kursen var så långtråkig att jag faktiskt hoppade av. Det har blivit några sporadiska pass här och där i alla fall, men rörlighet är något jag vill jobba mer med nästa år. Och så vill jag tillägga, att jag blir ännu stelare av att inte träna alls, det har jag snabbt märkt efter ofrivilliga träningsuppehåll av sjukdom. Oj så snabbt kroppen stelnar till!

Men sammanfattningsvis, under året har jag

  • Gjort fler tunga marklyft än nånsin - och ett nytt personbästa på självaste julafton!

  • Gjort fler tunga knäböj än nånsin

  • Kunnat göra ett par chins vilken dag som helst och många armhävningar

  • Blivit ännu starkare i axlar och rygg

  • Sprungit mer (framförallt i somras)

  • Blivit lite stelare

  • Haft några veckor med gnissliga höfter, som snabbt gav med sig efter lite vila och mer fokuserad rörlighet

  • Tappat lite corestyrka

  • Varit väldigt konsekvent och tränat mer än 200 pass

Träningsåret 2024 - fortsätta göra jobbet

Det går så klart inte att göra ett träningsupplägg för hela året på en gång, men jag ser ändå en del saker framför mig när det gäller träningen 2024:

  • Fortsätta bli starkare

  • Nytt personbästa i marklyft - det finns mer där

  • Fortsätta bygga muskelmassa

  • Bli konsekvent i att träna rörlighet

  • Regelbundet komma upp i hög puls

Så hur kommer jag att göra det rent konkret under årets första månader? Jo, det första träningsupplägget för 2024 kommer starta runt nyår och sträcka sig fram till påsk. Jag tänker helkroppspass med träning varannan dag - så varannan vecka 4 pass och varannan vecka 3 pass. Och så får passen bli lite längre igen: jag kan stanna 15 minuter till på gymmet för att få in puls och rörlighet när jag liksom ändå är där. I vissa perioder passar det bättre med kortare pass oftare; nu tror jag det kan passa mig med lite längre pass och lite fler vilodagar. Och under varje tvåveckorsperiod ska jag både få till några riktigt tunga lyft för styrka och nytt personbästa, och mer volymträning, för både muskelmassa och explosivitet. Åh, jag ser verkligen fram emot det här!

Träna med personlig tränare 2024

Hur vill du börja ditt träningsår 2024? Och inte minst, hur vill du att det ska ha sett ut när du summerar det om ett år ungefär? Oavsett om du vill utveckla din träning eller starta helt från början med styrketräning, så vill jag vara din coach och PT. Jag tar fram ett personligt träningsupplägg som är anpassat efter dig: din erfarenhet, vad du vill uppnå, vad du tycker är roligt och hur din vardag ser ut.

Du väljer själv om du vill fokusera på enbart träning eller om du vill inkludera kostrådgivning, med personliga strategier för långsiktig hälsa, och om du vill bli coachad i text eller med videosamtal. Läs mer om hur PT-online fungerar, boka tid för ett första gratis rådgivande samtal eller anmäl dig direkt. Om du inte vill börja träna just idag utan kanske om några veckor, så löser vi det enkelt - allting är personligt och skräddarsytt för att fungera för just dig!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Träningssommaren 2023 och planer för hösten - om att summera sin träning och sätta nya planer

Förändring utifrån självkärlek - om att låta förändringen drivas av kärlek till dig själv, och inte utifrån självhat eller att du inte duger som du är

Nystart, nyår och att börja träna - om vad som är bästa tiden att börja träna och hur du lyckas med nyårslöftet

Föregående
Föregående

Tillbaka till gymmet - träning efter sjukdom

Nästa
Nästa

Ät smart i jul