Vad hindrar dig från att styrketräna?

Reklam för egen verksamhet

De flesta vet nog att styrketräning är bra för oss, men kanske inte HUR bra förrän ni läste mitt inlägg om varför det är bra att styrketräna. Ändå är det en majoritet av befolkningen som inte styrketränar, eller tränar överhuvudtaget. Vi vet att läsk och socker inte är bra för oss men ändå är det vad vi äter köper mest av. Vad vi vet är med andra ord inte samma sak som vi gör. Så vad är det som hindrar oss för att börja styrketräna?

Mina helt egna observationer till varför människor inte styrketränar ser ut så här:

  1. Det tar för mycket tid

  2. Det är för tråkigt

  3. Det är för komplicerat och jag vet inte vad jag ska göra

  4. Det är för dyrt

  5. Det är för obekvämt att vara på ett gym

  6. Det är för stor skaderisk

  7. Jag är för gammal / jag är för otränad / styrketräning är ingenting för mig

Så låt oss hitta lösningar på det här, så att du kan få fördelarna med att styrketräna! För ja, det tar tid och ibland är det tråkigt och det kan vara slitigt för onda axlar och det går en del pengar till ett medlemskap på gym - men det finns ingen tvekan om att jag tycker investeringen är värd det!

Det tar för mycket tid att styrketräna

Om du är helt ny med styrketräning är det rimligt att börja med 2 pass i veckan på cirka 60 minuter, inklusive uppvärmning. Är du mer van vid att träna så säger vi 3 pass. Jag räknar mig själv till vältränad, men tränar inte mer än 5 pass för det - och då behöver jag vara väldigt noga med återhämtningen för annars blir jag snabbt sliten. Tränar du på gym ska du till och från det, så kanske ytterligare en timme till i veckan.

Så, 2 till 3 timmar i veckan. Om du tar upp telefonen och tittar på hur mycket tid du lägger på Instagram / Facebook / TikTok på en vecka så är jag ganska säker på att det är mer än 3 timmar. Om du lägger till alla filmer och serier är jag ännu mer säker på att det är mer än 3 timmar.

Så tiden FINNS - det är en fråga om prioritering. I vissa perioder är livet kanske så hektiskt att det på riktigt inte finns 3 timmar över för träning, och det är fine. Men för de flesta av oss tror jag man kan omprioritera för att lösgöra 3 timmar i veckan.

Så får du tid för styrketräning

  • Mer är inte alltid bättre. 2 pass i veckan ger väldigt bra resultat. Var nöjd med det!

  • Om du vill träna på ett gym, välj ett nära hemmet / jobbet / skolan så att du kan ta det på vägen. Du sparar tid och riskerar inte att fastna hemma med tvätten / i soffan.

  • Ha en plan så du vet vad du ska göra. Att vandra planlöst bland vikter och maskiner gör ingen glad - det är därför du behöver ett styrketräningsprogram.

  • När du tränar, träna. Sitt inte och scrolla 7 minuter mellan varje träningsset, utan sätt en timer på din setvila och titta på vad andra tränar för kul. Sätt telefonen på flygplansläge om du inte kan hålla dig.

  • Håll samma disciplin om du tränar hemma. Stäng in dig så att du inte blir störd av familjen eller distraherad av tv:n, och fokusera.

Det är för tråkigt att styrketräna

Så klart kan inte alla tycka det är kul. Jag tyckte inte alls det var kul när jag började, men jag märkte så snabbt skillnad i hur jag mådde att jag fortsatte i alla fall. Och efter ett halvår chockerade jag mig själv med att stå och vänta utanför gymmet på att de skulle öppna på lördagmorgonen! Efter ett år tränade jag frivilligt på semestern - för att det var KUL, inte för att jag borde.

Det man inte kan är ofta tråkigt. Om man är obekväm eller kanske till och med rädd är det lätt att säga att det är tråkigt. Men ge det ett par månader (ja, det står månader, inte gånger) och se vad du tycker sen. Kanske är det fortfarande tråkigt. Kanske väger det inte upp mot hur bra du känner dig. Då är det en bra idé att hitta ett alternativ för att ändå få till muskelträningen. Men testa inte bara tre gånger och sluta för att det är tråkigt!

Så blir det roligt att styrketräna

  • Träna tillsammans med någon (även om det antagligen tar lite längre tid. Men kul är det om man är på ungefär samma nivå!)

  • Ha en träningsplan så att du känner dig trygg. Se till att det finns en tanke om utveckling, progression, i träningsplanen så att du får nöjet att se att du blir starkare. 

  • Bra musik (eller en podd om du kan koncentrera dig: jag kan det inte), snygga kläder, bastu efteråt - små saker som kan göra det roligare

  • Fira dina träningspass! Ge dig små belöningar; en blombukett efter 5 pass, brunch med en vän efter 10 pass och så vidare.

  • Tänk inte så mycket på det. Är du vuxen gör du massa saker som inte är så kul men resultatet gör det värt det. Fundera inte alltid så mycket, bara gör.

Det är för komplicerat att styrketräna och jag vet inte vad jag ska göra

Det förstår jag! Hur ska man veta vad man ska göra när man inte har gjort det innan? Och även om man har gjort det innan - är det rätt? Ger det de resultat du vill ha? Är du ny, nygammal eller erfaren - ta hjälp av någon annan. Det finns flera olika alternativ, men välj något.

Så blir det enkelt att styrketräna

  • De flesta gym har en PT - be om en konsultation och provträning och se om ni klickar. Gör ni det, köp ett paket på kanske 10 gånger. Du kommer att lära dig massor och ha en mycket bättre grund att stå på.

  • Anlita en PT-online - mig till exempel! Du får personliga träningsprogram, coaching och det stöd du behöver för att du ska veta vad du ska göra, varje träningspass

  • Köp en app, där det finns olika träningsprogram och där det finns ett tydligt tänk kring progression och överbelastning, och där det finns i alla fall lite personliga val. Jag har faktiskt inte testat någon själv, men Krissy Cela (EvolveYou) och Megsquats (Stronger by the Day) är de två jag skulle titta först på. (De har också kanaler på YouTube med bra träningsupplägg, bra övningar och tydliga instruktioner hur de ska utföras).

  • Det finns träningsprogram att hitta på internet - ibland kostar de lite pengar, ibland är de gratis. Det är inte den lättaste vägen att gå, men om du är engagerad och beredd att lägga tid på att lära dig allt på egen hand, så går det också. Men om du tycker styrketräning är tråkigt och du har ont om tid, så tror jag inte det blir en bra lösning för dig.

Det är för dyrt att styrketräna

Höjda räntor, ökande inflation och dyrare mat - är det rätt att prioritera styrketräning då? Ibland är ekonomin så ansträngd att det bara räcker till det absolut nödvändiga, och då har man kanske inte så mycket val än att prioritera bort det i träningsväg som kostar pengar. Det finns gratis alternativ, även om de kanske kräver mer tid för att anpassa till sig själv - men det är ett mycket, mycket bättre val än att göra ingenting.

Personligen räknar jag ett gymmedlemskap till bland det mest nödvändiga. Att vara frisk och stark är så viktigt för mig, och de hundralappar det kostar i månaden är min prioritering. Det förebygger med all sannolikhet sjukdomar och skador framåt, något som kan få ännu större påverkan på ekonomin. Jag ser styrketräning som en försäkring.

Så kan du få råd med styrketräning

Det här skriver jag så klart utifrån mitt perspektiv, men här är saker jag drar in på för att kunna fortsätta gå till gymmet i tuffa ekonomiska perioder:

  • Prenumerationer och abonnemang (tidningar, streamingtjänster för musik och tv/film). Här rullar det lätt pengar för man glömmer vad man egentligen betalar för.

  • Äta ute; luncher, fikor, middagar. Matlåda istället för utelunch, kaffe på termos istället för take-away.

  • Kläder. Mycket kan hålla en säsong till.

  • Icke-nödvändiga saker till hemmet. Även om det är kul med en blomma och nya kuddfodral.

  • Andra matval. Det blir mycket kyckling och kål nu!

  • Nedgradera gymkortet, till exempel till ett billigare gym eller bara ha tillgång till ett träningscenter.

  • Anlita PT-online istället för att ha en fysisk PT på gymmet

Det är för obekvämt att vara på ett gym

Ja! Första månaderna vågade jag inte träna utan min PT bredvid. Vi tränade ett pass i veckan på gymmet tillsammans, och jag tränade hemma i köket två dagar i veckan utöver det. "Alla" såg så vältränade och koncentrerade ut, och såg ut att veta exakt vad de gjorde - och det var lite skrämmande. Jag antar att nu ser jag ut som en sådan, som kan verka lite skrämmande. Gymmet är mitt happy place idag, och jag mår bra av både atmosfären och vad jag gör där. Jag känner mig hemma på de flesta kommersiella gymmen, men skulle jag kliva in på ett crossfitgym hade jag nog fått tillbaka en del av den där osäkerheten…

Så känner du dig bekvämare på gymmet:

  • Be att personalen visar dig runt, så att du vet var allting är

  • Träna tillsammans med någon som är trygg där - en vän / partner eller PT

  • Gå dit när det är lite folk, om det är möjligt utifrån ditt livsschema

  • Veta vad du ska göra när du går dit - ha ett träningsprogram så du slipper tveka eller komma på saker på plats

Det är för stor skaderisk med att styrketräna

Jag skulle vilja säga att det är ännu större skaderisk med att INTE styrketräna. Det finns absolut skaderisker förknippade med styrketräning, framförallt vad gäller överbelastning, men att undvika styrketräning av rädsla för skador blir kontraproduktivt - det finns så mycket att vinna på styrketräning som jag skrev om i förra inlägget.

Så här kan du undvika att skada dig vid styrketräning:

  • Gå inte ut för hårt. Är du nybörjare ska du inte träna för ofta eller med för tunga vikter. Även om vi bygger muskler relativt snabbt tar det längre tid för senor och ligament att hänga med. För att undvika överbelastning handlar det om att succesivt öka belastning, volym och intensitet.

  • Återhämtning. Träning är superbra för oss, men av resten av livet är kaos och stress så blir träningen ytterligare ett stressmoment. Det måste finnas möjlighet för kroppen att återhämta sig, annars kan styrketräningen på sikt leda till risk för överbelastning. Jämför dig inte med hur ofta andra tränar!

  • Använd rätt teknik. Titta på hur andra gör, be en PT om hjälp (jag ber mina kunder filma delar av sina träningspass för att jag ska kunna coacha), och känn efter hur din kropp funkar. Det finns inte ett rätt sätt att göra en knäböj, det finns massor, och det beror på hur din kropp är ihopskruvad och på din rörlighet.

  • Lyft inte med egot. Om du tränar för hälsa och välmående så spelar det egentligen ingen roll om du använder 45 eller 50 kg. Det finns inget skäl att riskera en skada för att du ska kunna fira ett nytt personbästa, om det innebär skakig teknik och risk för skada. Du ska absolut utmana dig - men inte hur mycket som helst.

  • Om du har skador och svagheter sen tidigare är det lätt att man får en rörelserädsla. Har man haft en skada i en kroppsdel så ökar det risken för nya skador. Men det finns nästan alltid alternativ. En personlig tränare kan vara till hjälp, men framförallt en fysioterapeut, gärna med inriktning på idrottsskador. Att ha ont beror i grunden ofta på att man är svag någonstans, och då är styrketräning precis det som behövs.

Jag är för gammal / jag är för otränad / styrketräning är ingenting för mig

Det är lätt att tänka att träning är för de som är runt tjugo, och att det är för sent när man fyllt 50 år. Att om man inte tränat innan så kan man inte börja nu, för det är för sent. Att alla andra på gymmet är så väldigt vältränade och har varit där i många år. Att den bild man har av människor som går till gymmet eller tränar med PT inte stämmer överens med bilden av sig själv. Men allt det där, är faktiskt bara tankar.

Du är inte för gammal eller för otränad för styrketräning - och styrketräning är visst något för dig!

  • Det finns ingen övre gräns på åldern att börja styrketräna och få resultat - det finns massor med inspiration på Instagram om människor som börjat träna sent i livet, och som blir starkare, piggare och bygger muskler. (Leta upp Joan MacDonald @trainwithjoan så får du se)

  • Om du är otränad idag finns det otroliga utvecklingsmöjligheter! Du anar inte hur mycket som kan hända på ett år. Nybörjare på styrketräning kan se fram emot stora resultat, i stort sett från första träningspasset.

  • Hur är ditt mindset? Tror du att saker är som de är, eller tror du att de kan förändras? Tror du att människor är som de är, eller att de kan förändras? Jag tror att alla kan förändras - om man vill. Så även om du inte varit en sådan som tränar innan, så kan du ändå bli en tränande person, nu.

Finns det andra skäl till varför du inte styrketränar? Lämna en kommentar eller kontakta mig, så försöker jag hjälpa dig!

Det blev kanske lite tough love här, men jag vill verkligen betona kärleken. Jag vill ju att just DU ska bli inspirerad till att börja träna, eller lyfta träningen till nya nivåer, och jag vill så gärna stötta dig på din träningsresa. Därför jobbar jag med personlig coaching, där våra avstämningar är minst lika viktiga som vad som står i ditt träningsprogram. Träning är inte bara 3 x 10 marklyft, det är så mycket mer.

Anmäl dig, boka tid för ett gratis samtal, eller skicka en fråga. Jag är här för att hjälpa dig!

Blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Därför ska du styrketräna - om alla fysiska och mentala fördelar med att styrketräna, och att muskler och styrketräning ger oss ett längre och friskare liv

Så tränar en personlig tränare - om att anpassa träningen till livet, och inte tvärtom

Tyngre knäböj men sämre teknik - om att prioritera teknik framför kilon och lägga egot på hyllan, och hur djup en knäböj egentligen ska vara

Att vara en tränande person - om att inte låta ens förutfattade tankar om sig själv hindra ens utveckling

Föregående
Föregående

Proteinrik chokladkaka till mellanmål och att välja vad du mår bra av

Nästa
Nästa

Därför ska du styrketräna