Det går att förändra

Reklam för egen verksamhet

Ibland kan det kännas hopplöst. Motivationen till förändring som var så stark för en månad sedan har liksom sipprat iväg. Vardagen är tillbaka, och du är tillbaka i dina vanliga rutiner - som betyder för lite träning och rörelse och matval som inte får dig att må bra. Du tränar mindre än du tänkt för du är trött och orkeslös, och du äter lite mer än du tänkt för att pigga upp dig. Och det känns inte lönt. Förändring tar tid, och du har inte tid. Du ser inga resultat och tänker att det nog inte går att förändra - är det ändå inte bara genetik?

Det går att förändra

Först och främst - det går att förändra. Diabetes typ 2, en del cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som i hög grad styrs av våra levnadsvanor. Även om generna kan öka risken för det ena eller det andra, är det våra levnadsvanor som påverkar aktiveringen av generna. Hälsosamma val är så klart inte ett absolut skydd för att undgå sjukdom, men den som inte röker, äter hälsosamt, är fysiskt aktiv och dricker måttligt med alkohol lever i snitt 14 år längre än den som har mer ohälsosamma vanor. Men det fina med ohälsosamma vanor är att de går att förändra!

En studie samlade ett gäng friska män mellan 50 och 72 år som under åtta veckor fick följa ett program. På bara åtta veckor sänkte de sin biologiska ålder med i genomsnitt 3 år! Programmet inkluderade mat, träning, sömn och avslappning:

  • Hela råvaror med fokus på grönsaker och animaliskt protein, och med inslag av frön, bra oljor och lever.

  • Tillskott av adaptogener, probiotika och prebiotika

  • Äta under 12 timmar, fasta under 12 timmar

  • Minst 30 minuter ansträngande fysisk aktivitet minst 5 dagar i veckan

  • Sova minst 7 timmar

  • Andningsövningar 2 gånger om dagen

  • Dricka tillräckligt med vatten

Det var dessutom smarta forskare, för de upprepade studien men med en grupp kvinnor i åldern 46 till 65 år. Kvinnorna sänkte sin biologiska ålder med i genomsnitt 4.6 år (med en 62-åring som sänkte sin biologiska ålder med 11 år!). Det var betydligt färre deltagare i studien med kvinnor, men det verkligt intressanta är ju hur snabbt kroppen kan förändras. Åtta veckor!

Tittar man åt andra hållet, visar Kevin Hall’s uppmärksammade studie att man på bara två veckor kan gå upp 1 kilo i vikt av att äta ultraprocessad mat - och gå ner lika mycket på samma tid, genom att äta mat lagad från grunden av riktiga råvaror.

Bygg hållbara vanor och rutiner - lita inte på motivation

Jag har sagt det innan och jag säger det igen - motivation är härligt och man ska absolut rida på vågen av motivation så ofta man kan, men motivation är inget pålitligt verktyg för förändring. Varaktig förändring handlar om att bygga hållbara vanor och rutiner, och du behöver finna vilka som passar dig. Hållbara vanor och rutiner är de som är lätta att komma tillbaka till efter semestern, när du varit sjuk eller när du bara haft en intensiv vecka eller två. Om du tänker att din rutin är träning fyra gånger i veckan men du kämpar med att klara av två pass, då har du inte funnit fungerande rutiner för dig.

Hjälp till förändring

Bra träningsprogram och goda matplaner är inga hemligheter. Det finns massor med information att hitta på internet för att bygga sina egna program och strategier. (Det finns mycket galenskap också. Välj dina källor med omsorg, och testa det som många av dina källor är eniga om.) Men bara för att man vet något betyder det inte att man kan genomföra det - alla vet att godis i stora mängder inte är bra för hälsan, och ändå äter svenskar i snitt 15 kilo godis per person och år.

Vad ska du då göra, om du vill ta tag i dina planer igen, och skaffa mer hälsosamma vanor i höst? Om du inte kan hålla dina rutiner på egen hand, kanske du behöver någon att rapportera till, någon som frågar hur det går, som peppar dig och är lite sträng med dig. Någon som håller dig ansvarig för dina handlingar, det som vi kallar accountability. Som en kund sa till mig: "bara att veta att du finns där, och att vi ska prata på tisdag, gör att jag väljer annan mat". Du kan behöva någon som coachar dig genom förändringen, så att du finner vad som fungerar för dig.

Ett personligt program för träning och mat som löper under 12 eller 24 veckor kan vara precis det du behöver för att skapa rutiner som faktiskt håller. Regelbundna avstämningar hjälper dig framåt. Istället för att känna att du börjar om och börjar om och börjar om, så fortsätter du. Även om du glider av, så glider du på igen. Du har klarat av att skapa förändring.

Jag vill bli din PT

Låt mig bli den som ställer frågorna till dig, och håller dig ansvarig för din vilja att förändra! Jag har en bergfast tro på att alla kan skapa sina egna rutiner och vanor som skapar bättre hälsa. Jag tror att alla som vill och är beredda att arbeta för det kan träna, äta och röra sig för att känna sig starka och må bra. Läs mer om mina coaching online, anmäl dig direkt, ställ en fråga eller boka tid för ett rådgivande samtal (helt gratis förstås!) och börja skapa din förändring redan idag.

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Att skapa förändring - om olika sätt att styra förändring, så att det blir förändring på riktigt

Förändring utifrån självkärlek - om att skapa förändring av omsorg för sig själv, och att ens egna val inte är kritik mot någon annans val

Mål vs Varför - om att finna sitt mål och sitt varför och hur det kommer att hjälpa dig med förändring

Föregående
Föregående

Så hittar du rätt PT

Nästa
Nästa

Mindset vid styrketräning