Träning är inte hela livet

Reklam för egen verksamhet

Nakna fötter i sanden ut mot öppet hav

När man skriver en hälsoblogg är det lätt att det blir väldigt mycket fakta och väldigt mycket gör gärna ditten och datten men helst i så där. Det är lätt att dras in i tanken att livet kretsar kring att optimera sin hälsa, träna mer och alltid välja rätt mat, och jag tänker att du som läser också kan få känslan av att träning är allt?

Men det är på det stora hela fel. Poängen med att lägga tid på sin hälsa, träning och matval är ju att skapa de bästa förutsättningarna för resten av livet. Oavsett om det är för att satsa på karriären eller familjen eller resor eller fritidsintressen. Vi tränar för livet! Vi äter för livet!  

Hälsa idag och i framtiden

Timmarna med styrketräning, passen för att öka pulsen, tiden i köket med att laga sin egen mat istället för att äta ultraprocessad junk - det betalar sig mångdubbelt tillbaka. Både här och nu, och längre fram i livet. Nej, det är ingen garanti för att inte drabbas av sjukdom och ohälsa. Men det är den bästa försäkringen vi har.

  • Vi tränar för att ge oss energi och göra oss hållbara mot vardagens stress och kommande sjukdomar.

  • Vi väljer bra mat i alla fall större delen av tiden, så att vi också utan att tveka kan göra de mindre kloka valen för att det är så gott, eller så trevligt.

  • Vi tänker på vår hälsa - mindre stress, mer sömn, rätt återhämtning - för att kunna göra allt det vi älskar, länge. Tillsammans med människorna vi älskar.

Kanske blir det som för mig - från att rynka på näsan till träning så är det nu ett av mina största intressen. Jag älskar att ta till mig ny information om träning, mat och hälsa, att inspireras av hur andra tränar, vad de äter och gör för att må bra, och att testa hur jag själv mår av det ena eller det andra. Men det måste inte vara ett intresse för att man ska må bra av träning.

Och mat - så klart ska du inte äta tråkig mat. Jag älskar god mat, och dör lite om jag tvingas äta sönderkokt potatis. Jag ser till att laga mat som är god, och som gör gott för mig. Jag skulle absolut kunna äta "nyttigare", och aldrig äta kakor, men allvarligt talat - det skulle bli för tråkigt. Jag äter god mat och goda kakor och njuter av det, men rätt som det är märker jag att det blivit för mycket sött för mig. Då bromsar jag upp och gör andra val som får mig att komma tillbaka till den balans som jag mår bra av.

Jämför dig inte

Så om du faller ner i träningskaninhålet bland influencers och fitspo i sociala medier, kom ihåg att personerna du ser antagligen har träning som både jobb och hobby. Jämför dig inte med dem. Fundera istället på vad du skulle göra om du var starkare, piggare och gladare. Då finner du ditt varför, och det blir plötsligt värt att investera tiden i träning och mat - plus att det blir roligare!

Ta hjälp av en PT!

Om du vill ha hjälp med motivation och struktur tycker jag du ska bli kund hos mig. Coaching med mig är alltid personlig, och jag lägger upp dina program efter var du är just nu och vart du vill i framtiden. Läs mer om de olika upplägen, anmäl dig direkt, boka tid för en kostnadsfri rådgivning eller bara kontakta mig. Jag ser fram emot att bli din personliga tränare, kostrådgivare och coach!

Varför tränar du? Därför tränar jag - om mina personliga skäl till att träna. Vilka är dina anledningar?

Mål vs Varför - om att finna dina drivkrafter och din motivation, så att du går och tränar även en regnig torsdag i oktober

Min träningsresa - om att hata skolidrotten, inte träna alls under flera år och sedan hitta kärleken till en skivstång. Man är aldrig för gammal för att börja träna!

Föregående
Föregående

Hej!

Nästa
Nästa

Ät mer protein!