Så blir du starkare

Reklam för egen verksamhet

Stina gör en militärpress på gymmet

Även om vi styrketränar för hälsan och för att det är kul, så är det ju roligt med resultat också - att känna att man blir starkare av att hantera de där vikterna ett par gånger i veckan. Men hur blir man starkare? Det finns faktiskt saker du kan göra redan på nästa träningspass som gör att du orkar något kilo mer än vanligt, och så finns det så klart ännu mer du kan göra för att bli starkare på lite längre sikt!

Bli starkare på nästa träningspass

Först sju tips för att bli starkare på passet just idag (eller kanske imorgon):

Sov ordentligt. Kan vara lättare sagt än gjort, men gör vad du kan för din sömn, både var gäller sovande timmar och kvaliteten på sömnen. Jag märker tydlig skillnad på gymmet beroende på en bra natts sömn och en mindre bra natts sömn.

Ät riktig mat. Se till att du har ätit på ett sätt som gör att du har energi att använda i ditt träningspass. 

Träna på en tid som passar dig. Vissa föredrar tidigt på morgonen och andra senare på dagen. Intensiv träning på kvällen kan påverka sömnen negativt. (Min bästa tid är runt klockan två på eftermiddagen - det är inte den mest praktiska…)

Värm upp. Du behöver generell uppvärmning (kanske promenad till gymmet eller 5 minuter cardio på valfritt sätt), dynamisk rörlighetsträning (inte stretching) och specifikt förberedande för de övningar du ska göra (ska du göra t ex marklyft värmer du upp med marklyft och jobbar dig stegvis upp till din arbetsvikt).

Fokusera på det du gör. Koncentrera dig på varenda repetition. Ha inte halva hjärnan i chatten med vännen, podden du lyssnar på eller i middagsfunderingarna.

Skapa anspänning i hela kroppen. Anspänning är att engagera musklerna, spänna de lite lätt.  På engelska skulle jag säga create tension eller tighten the muscles.

Våga lägga på lite mer vikt och utmana dig. Inte på bekostnad av tekniken, men med tipsen här ovanför så kommer du antagligen att orka lite mer än vanligt!

Bli starkare de närmaste månaderna

Vi fortsätter med sju tips som gör dig starkare på längre sikt.

Var konsekvent. Fortsätt följa de där sju tipsen ovanför. Slarva inte med sömn, mat, uppvärmning, fokus och att pusha dina gränser. Men träna inte varje dag!

Träning kräver återhämtning. Allting beror så klart var du startar och vilket upplägg du har, men du behöver vila för att kunna utvecklas. Det är rimligt att starta med två träningspass i veckan, och vila från träning i övrigt (daglig rörelse är däremot verkligen att rekommendera!). Är du vältränad klarar du fler pass. Min personliga gräns går vid 5 pass i veckan, sen har jag svårt att återhämta mig tillräckligt.

Ät tillräcklig med mat, och framförallt, ät tillräckligt med protein. Jag menar alltså riktig lagad mat. Många äter för lite mat och för mycket snacks och mellanmål.

Byt inte träningsprogram varannan vecka. Ha en plan och följ den.

Du blir bra på det du tränar, så träna det du vill bli bra på. Vill du få en stark rygg hjälper det inte med biceps curls. Vill du bli av med det onda i axlarna behöver du rehabövningar.

Testa kreatin. Det hjälper dig att ta i mer så att du snabbare får resultat vad gäller både styrka och muskeltillväxt.

Ta hjälp av en personlig tränare och coach. Som kan hjälpa dig med tekniken, ta fram bra och personliga program, öka eller sänka dina vikter, påminna om maten och vilodagarna och, i största allmänhet, vara på din sida!

Jag vill bli din PT!

Låt mig bli din personliga tränare och kostrådgivare! Jag tar fram upplägg som passar just dig, och hjälper dig bli stark i både kroppen och sinnet. Läs mer om hur det fungerar, jämför de olika coachingpaketen, boka tid för ett gratis rådgivande samtal eller anmäl dig direkt. Har du frågor kan du alltid skicka meddelande eller mail.

Vi hörs!

Fyra blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Ät mer protein - om varför du behöver äta protein, och om hur mycket (mer än du tror)

Därför ska du styrketräna - om styrketräning för mental hälsa och mer muskler, och om muskler som ger dig ett längre och friskare liv

Specificitet - du blir bra på det du tränar - om att fokusera på det DU vill bli stark på och att inte följa någon annans program

Progression - du behöver öka utmaningen - om att träningen aldrig kommer att bli lätt för att du fortsätter öka motståndet

Föregående
Föregående

Kärlek till matlådan

Nästa
Nästa

Grönsaker på en plåt