Träna med kroppsvikt

Reklam för egen verksamhet

Många vill styrketräna, men är tveksamma till antingen att gå till ett gym, eller till att använda vikter eller maskiner, eller till både och, och vill därför träna med bara kroppsvikt. Sociala medier svämmar över av tips med och videos av allt man kan göra utan vikter, men i många fall skulle jag säga att det är en falsk bild som målas upp. (Inte alltid så klart, det finns till exempel otroligt starka gymnaster, men många andra har mest troligt byggt sina muskler med vikter.) Därmed inte sagt att det inte går eller inte är bra att träna med kroppsvikt! Det beror helt enkelt på.

Utmaningen med att träna med kroppsvikt

Många sätter ett likhetstecken mellan att träna med kroppsvikt och att träna hemma, men så behöver det verkligen inte vara. Du kan träna med vikter hemma likaväl som du kan träna med kroppsvikt på gymmet.

Det är lätt att tro att det är enklare för den som aldrig styrketränat att börja träna med kroppsvikt, men faktum är att den största utmaningen med att träna med kroppsvikt är att få till ett lagom stort motstånd i övningarna. För många är överkroppsövningar med bara kroppsvikt, som armhävningar eller chins, alldeles för tungt att börja med, medan underkroppsövningar med bara kroppsvikt, som knäböj eller utfall, är för lätt för att bygga styrka och muskler.

Få resultat av kroppsviktsövningar

Det finns olika sätt att skala styrkeövningar med kroppsvikt så att de blir tyngre eller lättare, beroende på vad som behövs. Det är få som kan göra armhävningar på fötterna det första de gör, men genom att höja överkroppen mot en vägg eller diskbänken blir det helt plötsligt möjligt. Att göra knäböj med paus i bottenläget blir betydligt mer utmanande än att bara rassla av 15 stycken i snabbt tempo.

Annars är det just det som kan vara det svåra med kroppsviktsövningar - de är för lätta, och för att ge något resultat behöver man göra väldigt många. Det finns de som tycker det är kul, och har tid, att göra 50 eller 100 knäböj för att musklerna ska bli tillräckligt trötta, medan jag blir lite uttråkad redan av 10 repetitioner med vikt, och tycker det är mycket roligare med 5 tunga repetitioner. För oavsett om du tränar med kroppsvikt, tyngre vikter eller lättare vikter, vill du komma till samma punkt - när musklerna är så trötta att du bara kan göra 2 repetitioner till med god teknik. Det är det vi kallar för near failure, nära misslyckande, eller att ha två RIR, reps in reserve; repetitioner kvar innan du tar slut.

Det är nämligen den träningsprincipen, att komma till near failure, som gör kroppsviktsträning utmanande. Att göra 3 x 10 knäböj utan vikt kan aldrig jämföras med 3 x 10 knäböj med vikt, även om det är en lättare vikt. (Och de allra allra flesta är mycket starkare än de tror, och kan efter lite teknikövning göra 3 x 10 knäböj med 10 eller 30 eller 50 kg.)

Så antingen får du göra väldigt många repetitioner, eller göra dem mer utmanande!

När jag började träna var jag väldigt svag, och kombinerade hemmaträning med kroppsvikt med PT-pass på gymmet. Det var den start jag behövde, inte minst för att få bättre kroppskontroll och lära mina muskler nya rörelsebanor. För den som inte tränat mycket är det inte lätt att få till koordinationen (ens i något så "enkelt" som en knäböj) och då är det tryggt att börja med kroppsvikt. Du som inte har styrketränat innan kommer att ha en snabb utvecklingskurva de första månaderna - både för att du blir starkare, och för att du lär dig hur du ska använda och koordinera musklerna.

Börja med styrketräning

Om du vill börja styrketräna, men tycker det verkar obekvämt med fria vikter eller maskiner - börja med kroppsviktsövningar. (Och anlita mig så att du får resultat av din träning. Snart kommer du att tycka det verkar spännande med fria vikter och kanske inte alls så obekvämt…) Om du tycker det verkar svintråkigt med att träna med kroppsvikt, strunta i det och börja med fria vikter istället. (Och anlita mig så att du får resultat av din träning. Snart kommer du att tycka det verkar spännande med lite kroppviktsövningar som chins eller pistol squats…) Det viktiga är ATT du styrketränar.

Personlig träning och kostrådgivning online

Du kan välja mellan flera olika träningsupplägg, och träningsprogrammen anpassas till hur du vill träna (hemma, på gym, med vikter, utan vikter). Jag kan också ta fram speciella upplägg just för dig! Boka tid för ett första gratis videosamtal för att se hur coaching med mig fungerar, eller så anmäler du dig direkt via formuläret. Du kan så klart också skriva till mig med alla dina frågor! Träningen börjar när du vill att den ska börja - oavsett om det är nästa vecka eller nästa månad. Jag ser fram emot att höra av dig!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Vad hindrar dig från att styrketräna? - om varför människor inte styrketränar, och hur du kan överkomma hindren och träna ändå

Därför ska du styrketräna - om alla hälsofördelar med styrketräning, mentala såväl som fysiska

Så fungerar PT-online med Stark by StinaP - om allt från att välja träningsupplägg till hur en vanlig vecka ser ut för oss om du väljer mig som PT, kostrådgivare och coach

Föregående
Föregående

Mindset vid styrketräning

Nästa
Nästa

Sluta småäta!